neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Změna územního plánu Zábřehu je neplatná. Papírna se spalovnou biomasy má zelenou

Loni schválená změna územního plánu Zábřehu na Šumpersku, která by zastavila plány společnosti Wanemi CZ na výstavbu papírny poháněné spalovnou biomasy, je neplatná. Rozhodl o tom olomoucký krajský soud. Změnu územní plánu žalobou napadla firma Wanemi CZ, podle které byla úprava čistě účelová a zaměřená cíleně proti jejímu projektu. Příprava stavby papírny tak nyní opět může pokračovat. Informuje o tom regionální vydání deníku MfDNES.

Investor už pro svůj projekt získal od šumperského stavebního úřadu územní rozhodnutí a tvrdí, že následná úprava územního plánu Zábřehu by chystanou stavbu energetického zdroje znemožnila, což by zhatilo i projekt papírny. Zábřežský starosta František John (KDU-ČSL) MfD řekl,že město verdikt vzalo na vědomí, ale soudní při nepovažuje za skončenou. „S rozsudkem nesouhlasíme, navíc soud jednal bez naší přítomnosti. Poté, co obdržíme zdůvodnění, podáme kasační stížnost,“ uvedl.

S prodejem pozemků pro stavbu papírny město dříve souhlasilo. Později ale nové zastupitelstvo transakci zpochybnilo, prodej pozemků odmítli v referendu i obyvatelé města.

Wanemi CZ vede kvůli svému investičnímu projektu se zábřežskou radnicí vleklou právní bitvu. Šumperský soud už dříve prohlásil kupní smlouvy na pozemky mezi městem a firmou za neplatné, krajský soud však jeho rozhodnutí v roce 2013 změnil ve prospěch firmy. Verdikt pak usnesením potvrdil Nejvyšší soud.

Ústavní soud následně v roce 2014 odmítl stížnost Zábřehu směřující proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, který odmítl dovolání Zábřehu. Podle radnice se při tom prakticky nezabýval zásadními námitkami, které město vzneslo proti kupním smlouvám na pozemky. Právníci města ve stížnosti hovořili o „flagrantním případu odepření spravedlnosti“. Ústavní soud ale stížnost označil za zjevně neopodstatněnou.

Autoři | Foto wanemi.org

Štítky ČR, dřevo, soud, správa, stavby, firmy, Wanemi CZ, Zábřeh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.