pátek 3. května 2024 Alexej

Kde je v Olomouci největší horko? Vědci připravují pocitovou mapu zaměřenou na teploty ve městě

Odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého připravují pocitovou teplotní mapu Olomouce, která spolu s dalším výzkumem pomůže navrhnout účinná opatření ke snížení teplotního stresu ve městě v horkých letních dnech. Do výzkumu se zapojili také obyvatelé a návštěvníci Olomouce. S jejich pomocí vědci určí lokality, kde jsou lidé nejčastěji vystavování stresu z nadměrného tepla. Výsledky výzkumu včetně pocitové teplotní mapy budou k dispozici na začátku roku 2021. Sdělil to dnes Michal Lehnert z katedry geografie fakulty.

„K výzkumu využíváme moderní metodu participativního mapování. Cílem studie je analyzovat prostorové preference obyvatel a návštěvníků města během horkých letních dnů a identifikovat lokality, které považují během těchto dní za nehostinné. Zároveň vyhodnotíme obyvateli preferovaná opatření z hlediska snížení teplotního stresu,“ uvedl Lehnert. Dotazník lze vyplnit na portálu zaměřeném na pocitové mapy. Vědci potřebují získat informace zhruba od tisícovky obyvatel a návštěvníků Olomouce. Zatím se do projektu zapojilo více než 200 respondentů.

Do anonymního výzkumu může přispět kdokoliv vyplněním dotazníku na webových stránkách pocitovemapy.cz

Pocitová teplotní mapa Olomouce navazuje na předchozí výzkum, do kterého se zapojila města Brno, Olomouc, Ostrava a Plzeň. Vědci z katedry geografie Přírodovědecké fakulty UP a Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky na základě prostorové analýzy místních klimatických poměrů vytvořili a těmto městům předali výstupy umožňující identifikovat lokality ohrožené teplotním stresem.

Z dosavadních výsledků výzkumu podle odborníků vyplývá, že v Olomouci vysoké teploty ve dne panují například před hlavním nádražím, na rušné třídě Svobody či na náměstích v historickém centru města. V noci naopak v úzkých ulicích historického centra, které se špatně provětrávají a pomalu ochlazují. Výsledky výzkumu budou předány magistrátu. „Mohou tak přispět k implementaci efektivních opatření,“ dodal Lehnert.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, školy, správa, věda, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.