čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Šternberská porodnice zažila plodný půlrok. Od začátku roku zde přišlo na svět přes 500 dětí

Velice plodných šest měsíců zaznamenala porodnice Nemocnice AGEL Šternberk. Zatímco loni zde přišlo v první polovině roku na svět 490 dětí, v letošním roce zapsali zdravotníci do porodních knih 538 novorozenců. U několika z nich se porodní váha blížila k pěti kilogramům.

Andělka, Alma, Malia, Niké, ale i Ezra, Merchaz, Zack, Remi, Šebastian. To jsou jména některých z 538 dětí, které přišly v prvním pololetí letošního roku na svět v Nemocnici AGEL Šternberk. Z hlediska pohlaví dominovali chlapci v počtu 284, novorozených děvčátek pak bylo 254. „Nejvíce porodů jsme měli v květnu, kdy na svět přišlo 111 dětí. Naopak v únoru to bylo jen 69 dětí, tedy nejméně v prvním pololetí letošního roku,“ uvádí vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Šternberk Radka Sedláčková.

Obliba k českým tradičním jménům se projevila i u rodičů ve šternberské porodnici. Dcerám dávali nejčastěji jméno Anna, Barbora, Eliška, Ema či Karolína. Chlapcům pak vévodil Jakub, Jan, Matěj, Matyáš, Adam a Dominik. „Rodí se velmi velké děti. Jedno mělo bez osmdesáti gramů rovných pět kilogramů, několik dalších pak přes 4 a půl kilogramů. Proti tomu doposud nejmenší novorozenec letošního roku vážil jen 1640 gramů, ale vše zdárně dohnal,“ uvedla dále vrchní sestra s tím, že perfektní zázemí nemocnice s profesionálním a lidským přístupem zdravotního personálu nevyhledávají rodičky pouze z místního regionu.

Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice AGEL Šternberk se o těhotné ženy stará nejen v době porodu, ale nabízí jim také oblíbené předporodní kurzy, plavání pro těhotné ženy, tejpování v těhotenství a nově i poradnu, ve které můžou ženy s lékařem probrat porodní plán. Maminkám těsně po porodu nově od září nabízí také masáže miminek, které jsou vhodné například pro uvolnění a zklidnění miminka. Maminky se na lekci seznámí také se základy Baby Handlingu, což je koordinační cvičení, které podporuje správný psychomotorický vývoj dítěte.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky porodnice, děti, nemocnice, šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.