sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Bouřky zaměstnávají hasiče po celé republice, V Jeseníkách bude nadále silně pršet

Bouře se silným větrem v pátek vpodvečer a v noci na dnešek působila škody na severovýchodě Čech, Vysočině a na jihu Čech a Moravy. Lámala stromy, na Vysočině hasiči také odčerpávali vodu. Celkem měli ve čtyřech krajích přes 300 výjezdů. Desítky lidí evakuovali na Strakonicku z rychlíku, jemuž se do jednoho kola zapletla spadlá větev. Z hladiny Nových Mlýnů u Pasohlávek zachránii posádku čtyřčlenného člunu. V Jeseníkách v noci spadlo až 30 milimetrů srážek, hodně pršet tam bude i dnes. Aktuální výstraha na vydatný déšť platí do večera pro část Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.   

Na Vysočině měli hasiči asi 150 zásahů. Odstraňovali hlavně stromy a větve, které popadaly na silnice a bránily plynulému provozu, odčerpávali také vodu. Nejčastěji vyjížděli na Žďársku. „Po osmé hodině večer najel vlak do padlého stromu v kolejišti u Rantířova. Událost se obešla bez zranění," uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Před 20:30 zasahovaly dvě jednotky hasičů u osobního auta, které narazilo do padlého stromu u Pavlova u Herálce na Havlíčkobrodsku.

Jihočeští hasiči měli kvůli bouřce v pátek a dnes téměř 100 zásahů, většinou odstraňovali popadané stromy. Nejvíc, 45 výjezdů, měli v okrese Tábor, 12 na Písecku. V obci Velký Jezov na Táborsku spadl v pátek krátce po 19:00 strom na střechu rodinného domu a poškodil podkroví. Dnes ráno hasiči zasahovali u rychlíku u Pracejovic na Strakonicku, jemuž se do jednoho kola zapletla spadlá větev a hasiči pomáhali s evakuací 35 lidí. Nikdo se nezranil. Dopravce zajistil náhradní dopravu. Provoz byl omezený i na tratích Vyšší Brod - Loučovice a u Holkova na Českokrumlovsku. Řekli to mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová a zástupce mluvčí krajských hasičů Vratislav Malý.

Na jižní Moravě bouřka hlavně lámala stromy, větší škody nezpůsobila, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský. „Hasiči v souvislosti s bouřkou zasahovali u 21 událostí, v sedmnácti případech šlo o stromy popadané na silnice. V Nedvědici na Brněnsku odstraňovali ze silnice spadlý telekomunikační sloup, v Příměticích na Znojemsku zajistili uvolněné plechy na střeše bytového domu a v Nýrově na Blanensku zajistili uvolněné stany," uvedl Příkaský.

Kolem půlnoci zachraňovali hasiči společně s vodními záchranáři posádku čtyřčlenného člunu na hladině Nových Mlýnů u Pasohlávek. „Nemohli dopádlovat ke břehu, tak si zavolali pomoc. Nikdo nebyl zraněn, všichni byli v pořádku," dodal mluvčí. Bouřka na jižní Moravě nejvíc škodila na území Blanenska a Znojemska mezi 23:00 pátečního večera do 03:00 sobotního rána.

V Královéhradeckém kraji měli hasiči hlavně k polámaným stromům spadlým na silnice přes 50 výjezdů. Nejvíce zasahovali na Rychnovsku, u 35 událostí, řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. „Někde na silnici popadalo i více stromů najednou. Mezi obcemi Mokré a Přepychy stromy na silnici uvěznily jedno auto," uvedla mluvčí. Ve Slatině nad Zdobnicí strom spadl na rodinný dům. Poničenou střechu hasiči zakryli.

Vydatně a trvale pršet dnes bude podle meteorologů v oblastech Králíky, Lanškroun, Moravská Třebová a Žamberk v Pardubickém kraji, v okolí měst Jeseník, Konice, Litovel, Mohelnice, Šumperk, Uničov a Zábřeh v Olomouckém kraji a na Bruntálsku, Krnovsku a Rýmařovsku v Moravskoslezském kraji. Vzhledem ke srážkám a nasycenosti území mohou některé řeky stoupnout nad hranici prvního povodňového stupně. Povodňová bdělost s nízkým stupněm nebezpečí je vyhlášena do nedělního rána pro regiony Moravská Třebová a Mohelnice.

Zatímco pátek byl zatím nejteplejším dnem letošního roku s teplotami okolo 33 stupňů, dnes se výrazně ochladilo a na většině území prší. Teploměr ukáže přes den nejvýš 18 stupňů, při trvalém dešti to může být jen zhruba 13 stupňů Celsia. Podle předpovědi se má v dalších dnech postupně oteplovat.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, bouřky, Jeseníky, déš't

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.