sobota 18. května 2024 Nataša

Stoupá počet nespolehlivých plátců DPH. Ke konci června se meziročně zvýšil o 15 procent

Počet firem, které nespolehlivě odvádí DPH, se ke konci června meziročně zvýšil o 15 procent na 21 042. Jde o 5732 nespolehlivých plátců DPH a 15 310 nespolehlivých osob. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti Bisnode. Přírůstek nespolehlivých plátců a osob byl přitom za samotné druhé čtvrtletí nejnižší od roku 2014.

„Zdá se, že krize způsobená pandemií koronaviru zpomalila další přírůstky subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH. Zatímco v prvním čtvrtletí letošního roku v registru přibylo 665 subjektů, ve druhém čtvrtletí jich bylo 288, tedy o 57 procent méně. Jednalo se vůbec o nejnižší čtvrtletní přírůstek od roku 2014. V letech 2018 a 2019 zpravidla za tři měsíce v registru přibývalo průměrně přes 1000 subjektů,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nespolehlivou osobou se může stát fyzická i právnická osoba

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 tisíc korun, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jsou to buď subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo subjekty, které přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Nejvíce nespolehlivých subjektů je mezi společnostmi s ručením omezeným, celkem 16 458 společností s ručením omezeným. Ty tak představují 78procentní podíl mezi všemi nespolehlivými subjekty.

Nejvíce nespolehlivých plátců je v okolí velkých měst. Například v Praze má registrované sídlo 11 724, tedy 56 procent nespolehlivých subjektů. V Jihomoravském kraji to je 2785 firem, tedy 13 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky peníze, stát, finance, dph, daně, počet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.