úterý 19. března 2024 Josef

Zemřela aktivistka Lucie Bittalová, nabádala k prevenci rakoviny

Ve věku 27 let v pátek večer zemřela Lucie Bittalová známá kampaní proti rakovině děložního čípku, kterou onemocněla. Akcí Měsíc raka vyzývala ženy k preventivním prohlídkám. O jejím úmrtí dnes na svém webu informovala iniciativa HateFree Culture, se kterou Bittalová spolupracovala.

"Přestože onemocněla rakovinou děložního čípku, rozhodla se věnovat svůj čas a energii prevenci tohoto onemocnění u druhých prostřednictvím kampaně Měsíc raka. Říká se, že člověk svůj ´boj´ prohraje. Ona ho vyhrála pro spoustu žen, kterým tím zachránila život," uvedla iniciativa.

Svou kampaní Měsíc raka Bittalová nabádala ženy, aby nezanedbávaly preventivní gynekologické prohlídky. "Asi ti nemusím vysvětlovat, že se můj život dost zásadně změnil. Ale nemusel. Stačilo chodit pravidelně na prohlídky, nebýt ´hrdinka´, neignorovat problémy," napsala o své nemoci, kvůli které podstupovala chemoterapie. Za kampaň Bittalovou před měsícem zvolili účastníci PR Summitu na pražském Žofíně PR osobností roku.

Rakovina děložního čípku se ročně v ČR zjistí u tisícovky žen, 400 na ni zemře. Způsobuje ji lidský papilomavirus (HPV). Na rozdíl od jiných typů rakoviny se proti nádorům způsobeným HPV dá chránit - screeningem, který odhalí přednádorová stadia, a očkováním, jež vzniku zhoubné nemoci zabrání.

Odborníci se shodují, že plošné využívání screeningu v kombinaci s očkováním by mohlo vést až k vymýcení rakoviny děložního čípku. Podle Sdružení soukromých gynekologů ale na každoroční prohlídky ke gynekologovi chodí jen polovina žen.

Autoři | Foto HateFree

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.