čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

FOTO: V zoo Olomouc se narodilo další mládě makaka

Včera se z olomoucké zoo narodilo další mláďátko. Tentokrát se jedná o nový přírůstek makaka. Celkem se v olomoucké zoo od roku 2006 narodilo už 72 mláďat. Podívaná je na ně vskutku velkolepá a stojí za to se na nimi vypravit do volného výběhu po 42 metrů dlouhé a 7 metrů nad zemí visuté lávce.

Prozatím jsou k vidění 3 mláďata, která se narodila ve dnech 19. - 25. 6. 2020. Pouští se už matek a začínají objevovat vše kolem sebe. Je na ně radostný pohled. Právě dnes ale došlo k porodu dalšímu. S určitostí víme, že se jedná o samičku, “ dodává s úsměvem zoolog Ing. Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo chová makaky od roku 2006. Celkem se v ní narodilo 72 mláďat. Za léta strávená ve výběhu makaci zdatně školí nejen personál zoo, ale i návštěvníky. Z první skupiny se stala doslova mafie, která ve výběhu postupovala zcela systematicky a návštěvníky zbloudilé z trasy obírala o fotoaparáty, nápoje a téměř cokoliv, co bylo k dispozici.0

Současně se jedná i o chronické útěkáře, kteří mají díky své inteligenci stále v záloze nějakou záludnost. První se jmenovali Tatin a Šimpy. Tehdy vzali za vděk hvozdy Libavé. Další pochází z dob rekonstrukce výběhu, kdy byli po několikaměsíční snaze odchytu umístěni na provizorní místo. Z toho však uprchli a stali se z nich hosté místní restaurace. Jelikož milovali smetanu do kávy, pojal zoolog myšlenku napíchat smetánky uspávací látkou. Jenže nebyl by to makak, aby nerozpoznal smetánky, s nimiž je něco jinak, takže dále konzumovali pouze originál zabalené.

Jedno z mláďat dokonce bylo nalezeno mezi plyšáky v obchodu se suvenýry, kterak jako jediný plyšák horlivě mrká na návštěvníky. Poslední lapálii si připravili ke slavnostnímu otevření jejich inovovaného výběhu. Tehdy doznali, že elektrický ohradník dokáží překonat, hvízdli na sebe a v momentě vypuštění do výběhu, výběh opustili nadobro. Nyní ho obývají bez problémů, ale nikdo jim nevěří, že zase nepřemýšlí o nějaké lumpárně.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Zdroj zoo Olomouc

Štítky Zoo Olomouc, mládě, makak, mláďátko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.