čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Na Plumlovské přehradě se objevil vodní květ i leklé ryby. Poděbrady zůstávají nadále čisté

S větší obezřetností by se měli v těchto dnech lidé koupat v Plumlovské přehradě na Prostějovsku. Hygienici ve vodní nádrži objevili vodní květ, ale i leklé ryby, problém se sinicemi v nádrži však zatím není. Kvůli zhoršené situaci budou vzorky hygienici odebírat opět příští týden, řekla dnes ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská. Voda ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce je naopak i nadále čistá.

Vzorky hygienici naposledy odebírali tento týden v pondělí, výsledky obdrželi dnes. „Voda ve vodní nádrži Plumlov je k tomuto datu hodnocena jako voda se zhoršenou jakostí. U vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní potíže, proto se doporučuje po koupání se důsledně osprchovat,“ uvedla hygienička.

Za zhoršenou jakostí vody však podle ní není výrazný nárůst množství sinic, které trápí přehradu i po jejím vyčištění během prázdnin každoročně, ale vodní květ. „Byl zde nalezen vodní květ a leklé ryby ve větším počtu, které jsou již odstraněny. Nezjistili jsme příčinu toho, proč ryby lekly. V kombinaci s vodním květem jsme proto vodu zařadili do zhoršené jakosti. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Co se týče ale koncentrace sinic, tak po této stránce je tato voda bezproblémová,“ doplnila Čehovská.

Hygienici měli původně vzorky vody v Plumlovské přehradě odebírat znovu až za 14 dní, kvůli zhoršené kvalitě si objednali další odběr na 20. července, rozbor vzorků poté provede akreditovaná laboratoř a výsledky budou opět známy ve čtvrtek.

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za osvěžením lidé z Olomouce i okolí, mají vodu stále čistou. Problémy se zde nevyskytují, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Plumlovská přehrada prodělala před časem rekonstrukci, při níž Povodí Moravy její dno s velkými náklady vyčistilo. Loni se v přehradě kvalita vody zhoršovala od poloviny srpna a na konci prázdnin už hygienici lidem koupání v Plumlově nedoporučovali. Důvodem byly především přemnožené sinice.

Autoři | Foto Facebook Plumlovská přehrada

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.