sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Hejtmanství Olomouckého kraje se v tomto roce zaměří na podporu paliativní péče

Zejména na podporu dosud opomíjené paliativní péče se v posledních letech zaměřilo v oblasti sociálních služeb olomoucké hejtmanství, které chce do tohoto oboru každoročně investovat několik milionů korun. Na potřebnosti projektu zaměřeného na péči o těžce nemocné a staré lidi na sklonku života se s vedením kraje kvůli rostoucímu průměrnému věku obyvatel shodla i opozice.

V Olomouckém kraji se o umírající dlouhá léta staral pouze hospic na Svatém Kopečku. V roce 2017 k němu přibyl mobilní hospic Nejste sami. Nabídka těchto služeb by se měla postupně rozšiřovat, a to i díky předloni dokončené koncepci zaměřené na paliativní péči. Materiál počítá s podporou ambulantní paliativní péče, mobilních hospiců i lůžkové péče.

"Paliativní péče byla dlouhá léta ve společnosti tabu. To jsme se rozhodli změnit, protože když o něčem nebudeme mluvit, těžko to můžeme zlepšit. A naším záměrem je, aby byla paliativní péče v regionu na špičkové úrovni. Je to často jediná věc, kterou můžeme pro umírající udělat," zdůvodnil projekt hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Odborníci vypočítali, že Olomoucký kraj by potřeboval pět až šest ambulancí paliativní péče, nejméně šest specializovaných týmů v nemocnicích, pět poskytovatelů služby mobilního hospice a 30 až 60 lůžek zaměřených na tyto pacienty.

Nemocnice Prostějov proto loni otevřela lůžkové oddělení paliativní péče, díky kterému nevyléčitelně nemocní už nemusí poslední dny svého života trávit na internách či v léčebnách dlouhodobě nemocných. Vybudování stanice LDN s oddělením paliativní péče stálo 30 milionů korun, přičemž většinu nákladů pokryla dotace Olomouckého kraje.

Olomoucký kraj pak letos zvýšil příspěvky poskytovatelům paliativní péče o těžce nemocné a staré lidi na sklonku života na 8,1 milionu korun z loňských 6,7 milionu korun. Dotace se týkají poskytovatelů paliativních služeb, domácí péče o umírající i vzdělávání odborných pracovníků zaměřených na tento obor.

Podle opozičního zastupitele Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je krajský program velkou pomocí pro poskytovatele paliativní péče. Jurečka ale upozornil, že podpora by v příštích letech už neměla být poskytována pouze v režimu de minimis neboli podpory malého rozsahu, protože někteří větší poskytovatelé paliativní péče by na dotace nemuseli dosáhnout. Hejtmanství se podle Oklešťka bude snažit pravidla dotací upravit.

Obyvatelstvo Olomouckého kraje stárne. Na celkovém počtu obyvatel Olomouckého kraje mají senioři téměř pětinový podíl, který do roku 2050 podle odhadu statistiků vzroste na třetinu. V Olomouckém kraji loni klesl počet obyvatel o 477 na 632.015. Za úbytek obyvatelstva může vyšší počet zemřelých než narozených, naopak díky migraci několik desítek obyvatel v kraji přibylo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, volby, nemocnice, sociální, školy, kraje, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.