úterý 7. května 2024 Stanislav

Koupaliště v Olomouckém kraji hlásí propad tržeb o polovinu, důvodem je deštivé léto a pandemie koronaviru

Poloviční a místy až třetinové tržby v porovnání s předchozími lety mají zatím provozovatelé koupališť v Olomouckém kraji z návštěvnosti poznamenané letošním letním vrtkavým počasím. Koupaliště kvůli dešti i nižším teplotám během července několik dní zela prázdnotou, někde se ani neotevřela. Návštěvnosti nepřeje ani pandemie koronaviru, podle některých provozovatelů je počet návštěvníků nižší než obvykle i v horkých letních dnech.

"Tržby jsou zatím zhruba třetinové oproti loňsku. Léto je takové, jako bývalo před pěti, deseti lety. Teď byla pět let za sebou tropická léta, ale to nemůže trvat věčně, to by už tady byla sahara. Je to normální léto, které pamatuji jako dítě, musíme to brát tak, jak to je," řekl správce koupaliště ve Šternberku Jaroslav Vyhnánek. Podle něj se na návštěvnosti odráží i současná koronavirová krize. "Lidé se bojí, na návštěvnosti se to odráží. I když byla tepla, měli jsme na koupališti maximálně 500 lidí, běžně přitom bývalo i 800," doplnil Vyhnánek.

Značný pokles tržeb mají i na koupališti v Majetíně na Olomoucku. "Po srovnání s rokem 2018 a 2019 jsou tržby na našem koupališti poloviční," uvedla za obec Ladislava Smolková. Koupaliště se muselo v porovnání s loňskem i častěji zavírat kvůli nepřízni počasí. "Loni jsme otevírali 26. června, letos jsme měli poprvé otevřeno až 4. července, tedy o osm dní později. Otevřeno jsme měli dosud desetkrát, z toho dvakrát nikdo nepřišel. Propad je to určitě," doplnila Ladislava Smolková.

S nepřízni počasí bojuje i Bratrušovské koupaliště v Šumperku, propad v tržbch zatím nedokážou odhadnout. "Pokud se počasí neumoudří, zatím to vypadá na jednu z nejslabších sezon na Bratrušovském koupališti za posledních 15 let," řekla mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová. Doplnila, že letos se koupaliště otevřelo pro veřejnost 15. června.

Podobné problémy tíží i přerovská koupaliště, ať už přímo v Přerově či v místní části Penčice. I tam v některých dnech při nepříznivém počasí zejí plochy prázdnotou. Podle provozovatelů by však propad neměl být tak dramatický. "Jak koupaliště v Penčicích, tak i přerovský plavecký areál trpí současným počasím. Nicméně v celkových číslech je to zhruba stejné jako loni, protože to bylo hezky na konci června a pak se střídaly pěknější dny s těmi horšími. Nemáme uzavřený měsíc červenec, ještě pár dnů zbývá, ale pokud to bude horší, tak ne o tolik, jak to nyní může vypadat," řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Štítky ČR, počasí, rekreace, koupaliště, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.