neděle 5. května 2024 Klaudie

Poslední šance ulovit fotku! Kometa Neowise už se vzdaluje a vrátí se až za 7000 let

Snímky českých fotografů obdivují i v NASA, další desítky jich plní internet. Kometa Neowise se už pomalu začne vzdalovat. Nejblíže Zemi byla v noci na čtvrtek. Pouhým okem bude viditelná zhruba do 27. července. Znovu se vrátí za několik tisíc let.

Jedním z těch, kteří vyrážejí na lov komety je i Michael Rund. Sám přiznává, že počasí v posledních dnech nebylo ideální a kometa přes mraky nebyla vidět.

„Každopádně jsem fotil i na Klínovci, než jsem stihl pořádně zaostřil, tak kometa zmizela za mraky. Nakonec se zadařilo. Stačilo výlet kousek za Sokolov k jezeru Medard,“ popisuje Rund.

KDE KOMETU NAJDU? Kometa je viditelná nízko nad obzorem, k vyhledání vám pomůže notoricky známý asterizmus "Velký vůz"....

Zveřejnil(a) Kometa Neowise dne Sobota 18. července 2020

Kdo má dobrý zrak, může kometu spatřit pouhým okem. Kvalita fotek se samozřejmě odvíjí od použité techniky nebo následné úpravy v počítači.

„Ty nejkrásnější fotky, co třeba se objevují na internetu, tak to je víceméně dohromady daných 20 fotek i víc. Oni tím pádem mohou udělat i pěkné detaily. Mám takto vyfocenou kometu nad sokolovským zámkem, tak to ještě musím upravit a dát ty fotky dohromady,“ dodává Rund.

Kometa by měla být dobře viditělná odhadem do 27. července. Znovu se k Zemi vráti za 6 768 let.

Nejlepší výhled? Mimo Zemi

Můžete vylézt na sebelepší vyhlídku, ten nej pohled se však skýtá astronautům na Mezinárodní vesmírné stanici. Celou sérii fotografií vytvořil astronaut Bob Behnken. S ním i jeho kolegové, výsledkem je přes 500 snímků komety. Ty si postahoval grafik Seán Doran, na svůj účet na youtube pak nahrál sedmiminutové unikátní video.  

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Rund, Petr Horálek

Štítky kometa, fotograf, Neowise, astronom, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.