sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Uničov ocenil obyvatele za zabezbečení města během březnové karantény, rozdal pamětní medaile

Zástupci supermarketů, lékáren, čerpacích stanic, ale dobrovolní hasiči či zástupci sociálních zařízení převzali včera v Uničově pamětní medaile za zabezpečení chodu města během karanténních opatření v druhé polovině března letošního roku. Stalo se tak během koncertu, který je součástí Uničovského kulturního léta 2020. Vedení města tím chtělo poděkovat lidem a organizacím, kteří v mimořádné době, často s vypětím všech sil, pracovali, aby byly ve městě zachovány základní služby.

Medaile či pamětní listy převzali také předsedové osadních výborů nebo členové krizového štábu a zástupci tří jednotek sboru dobrovolných hasičů - uničovské, střelické a novodědinské. "Tito muži a ženy po dva týdny neúnavně pracovali na distribuci roušek a dalšího materiálu nebo na ředění a rozvozu dezinfekcí; není bez zajímavosti, že uničovští dobrovolní hasiči a hasičky naplnili a vlastníma rukama zašroubovali na 10.000 PET lahví s různými druhy desinfekce," uvedli zástupci města. Koncert podle starosty je zároveň poděkováním i ostatním obyvatelům města, kteří se na zvládání karantény podíleli.

O uzavření Uničova, Litovle a Červenky rozhodla Krajská hygienická stanice Olomouc v noci na pondělí 16. března. Důvodem byly obavy z šíření nemoci covid-19. Od 03:00 bylo všem lidem s trvalým bydlištěm v uzavřených městech zakázáno opouštět karanténní oblast, což na příjezdových cestách nepřetržitě hlídala policie, a museli se řídit dalšími přísnými hygienickými opatřeními. Obyvatelé měst, zaměstnanci obchodů i představitelé a pracovníci samospráv tak museli řešit velké množství problémů. Šlo například o nedostatečné personální zabezpečení všech služeb, protože řada zaměstnanců zůstala mimo uzavřenou oblast. Město také bojovalo s nedostatkem jakýchkoliv ochranných prostředků, bez nichž nebylo možné provozovny otevřít. Karanténa byla ukončena v neděli 29. března.

Speciální pamětní medaile, které včera obdrželo 44 oceněných, pro Uničov vydal Český červený kříž a podle návrhu Martina Daška je zhotovila Česká mincovna. Na jedné straně je nápis Děkujeme v několika jazycích, na druhé podobizna zakladatelky a patronky ošetřovatelství Florence Nachtigalové (1820-1910). Mosazná medaile má hmotnost 24 gramů a průměr 27 milimetrů. Během včerejšího slavnostního aktu byl v premiéře představen lidem také dvouminutový filmový dokument Václava Outraty zachycující dění během karantény ve městě.

Autoři | Foto unicov.cz

Štítky ČR, koronavirus, správa, ocenění, Uničov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.