pondělí 29. dubna 2024 Robert

Olomoucké kavárny a restaurace budou prodávat kohoutkovou vodu na pomoc Haiti

Ve 12 kavárnách a restauracích v Olomouci budou moci lidé během chystané charitativní akce přispět na pomoc obyvatelům Haiti. Jde o tradiční kohoutkovou kampaň s názvem Na zdraví Haiti, během níž mohou Olomoučané a návštěvníci města při posezení u kávy či oběda zaplatit za kohoutkovou vodu libovolnou částku. Akci s šestiletou tradicí pořádá Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO), z výtěžku bude moci charita ošetřit na misi na Haiti až několik set potřebných, sdělila mluvčí ACHO Dagmar Jurčíková.

Šestý ročník charitativní akce na pomoc lidem v jedné z nejchudších zemí světa startuje v olomouckých podnicích 1. srpna. „Jejich zaměstnanci i hosté tak podpoří zpřístupnění zdravotní péče na Haiti, mimo jiné také při zvládání současné pandemické krize. Do kampaně se zapojí také prodejna Charity Olomouc Dobrodruhá. Zde mohou zákazníci přispět zakoupením krásných haitských šperků,“ uvedla Jurčíková.

Kampaň je letos podle zástupců charity potřebná i s ohledem na pandemii koronaviru, která zemi zasáhla obdobně jako mnoho dalších. „Země vyhlásila nouzový stav, má uzavřené hranice a přeshraniční doprava osob je omezena. Lidé mají zůstávat doma, nesdružovat se, dodržovat hygienická opatření. Velká část Haiťanů však nesleduje zprávy a v existenci neviditelného nepřítele nevěří,“ doplnila mluvčí ACHO. I přes podporu vlády a mezivládních zdravotnických organizací je podle ní léků, zdravotnického materiálu a ochranných pomůcek na Haiti nedostatek.

Zapojenými podniky letos jsou Bistrá kráva, Bistro & bar Konvikt, Café Jan, Café Na cucky, Café Restaurant Caesar, Café Trieste, Coffee Library, Dobrodruhá, Jazz Fresh Café, Kikafe, Na břehu Rhôny, Traffic Coffee a U Kristýna.

ACHO pomáhá na Haiti již od roku 2005. Jejím stěžejním projektem je Adopce na dálku, díky níž získávají ty nejchudší děti ve škole vzdělání, ale také jedno teplé jídlo denně. Haitským komunitám pracovníci ACHO zajišťují zdravotní prohlídky, pomáhají i materiálně například při katastrofách. Kampaň Na zdraví Haiti má za sebou již pět ročníků, dosud díky jejímu výtěžku ošetřili zdravotníci v odlehlých oblastech země přes tisícovku pacientů.

Autoři | Foto acho.charita.cz

Štítky ČR, Haiti, sociální, charita, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.