pátek 3. května 2024 Alexej

Obce zasažené červnovými bleskovými povodněmi si z krajské sbírky rozdělí prvních 1,3 milionu korun

Více než 1,3 milionu korun zatím vynesla sbírka olomouckého hejtmanství na pomoc třem obcím na Olomoucku a Šumpersku, které na začátku června nejvíce zasáhly bleskové záplavy. Krajští radní se už se starosty Šumvaldu, Dlouhé Loučky a Oskavy dohodli na rozdělení vybraných peněz. Sbírka bude pokračovat do konce roku. Novinářům to dnes řekl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Šumvald z dosud vybraných peněz dostane 805 tiisíc korun, Oskava 335 tisíc korun a Dlouhá Loučka 201 tisíc korun. Hejtmanství podle Oklešťka chtělo vybrané peníze rozdělit co nejdříve, aby zbytečně neležely na účtu a obce je mohly investovat do likvidace následků bleskových záplav. „Sbírka dál poběží do konce roku a poté budou peníze opět rozděleny podle tohoto klíče,“ dodal Okleštěk.

Krajský úřad sbírku na pomoc obcím ze zaplavených oblastí vyhlásil 11. června, peníze lze posílat na účet 123-0754200287/0100. Přispět mohou jednotlivci i firmy.

Záplavy na začátku června postihly 25 obcí na Olomoucku a Šumpersku. Například v Šumvaldu na Olomoucku a v jeho v místní části Břevenec ničivá povodeň zasáhla téměř 280 objektů. Na veřejném majetku byly škody odhadnuty na 250 milionů korun, stejná částka je vyčíslena i na majetku obyvatel. Při červnových bleskových záplavách v Olomouckém kraji zemřely dvě ženy.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, správa, záplavy, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.