neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Hygienici kontrolovali v Olomouckém kraji pět desítek táborů. Provozovatelé jsou zatím vzorní

Dosud žádnou pokutu nemuseli hygienici dát při kontrolách táborů v Olomouckém kraji, prošli jich dosud pět desítek. Provozovatelé se podle nich letos o všech opatřeních i v souvislosti s koronavirem dopředu zajímali a maximálně je respektují, řekla vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých olomoucké krajské hygienické stanice Marcela Maťátková. Táborů je v regionu přes původní obavy více než loni, počet rekreujících dětí je však zhruba stejný.

„Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje provedla do konce července 53 kontrol zotavovacích akcí a devět kontrol jiných podobných akcí pro děti. Kontroly byly bez nedostatků. Provozovatelé přistoupili k pořádání táborů v naprosté většině velmi zodpovědně a již s předstihem se zajímali o podmínky a doporučení k pořádání táborů v letošním roce,“ uvedla Maťátková.

Hygienici se při kontrolách stejně jako v předchozích letech zaměřují na zdravotní dokumentaci dětí i dospělých, zajištění zdravotní péče o účastníky akce, zásobování tábora pitnou vodou, zajištění podmínek při ubytování, osobní hygieně a stravování.

Letošní rok je specifický kvůli koronaviru. V této souvislosti letos pro dětské tábory vydalo ministerstvo zdravotnictví doporučení, které se s ohledem na epidemiologickou situaci zaměřuje na dodržování pravidel osobní i provozní hygieny účastníků akce, režimová opatření či postup v případě infekce covid-19, uvedla Maťátková. „Toto doporučení je pro provozovatele táborů vhodnou pomůckou a v maximální možné míře ji respektují,“ podotkla.

Loni ve stejném období měli hygienici za sebou rovněž pět desítek kontrol a provozovatelům během července dali devět pokut; zjistili 12 závad, nejčastějším pochybením bylo stravování. Žádný tábor nemusel být zrušen, pouze u jednoho na Prostějovsku byl na omezenou dobu zrušen provoz kvůli následkům bouřek.

Loni hygienici evidovali 124 zotavovacích akcí se 182 turnusy, na kterých bylo přihlášeno 10 888 dětí. Letos je v Olomouckém kraji podle hygieniků nahlášeno 148 táborů ve 204 turnusech; počet dětí je srovnatelný s loňským rokem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, děti, tábory, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.