pátek 29. března 2024 Taťána

Jsme národ pejskařů, mnozí si ale neumí psa správně pořídit

Říká se o nás, že jsme národ pejskařů. Jenže pořizovat psy si často neumíme. Pak vítězí prapodivné online inzeráty a nového čtyřnohého mazlíčka si lidé mnohdy převezmou na parkovišti před obchodním domem. Často i bez smlouvy. Tím tak nevědomky podpoří množitele psů.

Je to jednodušší, rychlejší a levnější. To jsou asi hlavní důvody, proč se lidé uchylují k nákupu zvířete bez průkazu původu. Lákavou nabídku pak nalézají na internetu, kdy chovatel dokonce nabízí, že psa přiveze až k nim domů. Na pochybné praktiky množitelů psů se snaží upozornit i Státní veterinární správa (SVS), která zveřejnila návod, jak správně postupovat při nákupu zvířete.

Nemalá část osob pořizujících si psa či kočku si totiž stále neuvědomuje, že za určitých okolností to může svým nezodpovědným přístupem k nákupu zvířete být právě ona, kdo existenci množíren, podporuje. Pokud zde bude dostatečná poptávka po levných štěňatech bez ohledu na původ a chov v nevhodných podmínkách, sebepřísnější represe existenci množíren nezabrání,“ uvedl ředitel SVS Zbyněk Semerád.

A za pravdu mu dává i Martin Kuna z Ligy na ochranu zvířat. Podle něj je tu další závažná věc, kterou si lidé mnohdy uvědomí až když už je pozdě.

„Stále se setkáváme, že lidé vůbec neuvažují o tom, co to znamená si pořídit pejska i z toho důvodu právního. Neuzavírají žádnou smlouvu, kupují si ho na parkovištích a podobně a pak se diví, že ten pejsek může být nemocný, je v uvozovkách z množíren. Lidé jsou nepoučitelní a je jedině dobře, že veterinární správa se snaží takto informovat,“ říká Kuna.

Jak si správně pořídit psa nebo kočku?

Na to odpovídá už zmíněná rubrika na stránkách svscr.cz. Zároveň také upozorňuje, na co si dát pozor. Nezajímá chovatele zázemí, do kterého zvíře půjde? Vymlouvá se a vymýšlí různé důvody, proč byste se nemohli jet podívat na psa nebo kočku přímo do chovu? Žádá dokonce, že zvíře předá osobně mimo chov nebo ho doveze až k vám? To všechno jsou nanejvýš podezřelé indicie, že nebude něco v pořádku.

„Ještě je tu jeden problém, že ten pejsek má vadu a ty lidé ho z té množírny chtějí zachránit, takže tím opět podporují to množení. Čím více se bude pořizovat těchto pejsků, tím víc bude i ta jejich podpora. Cesta je nebrat ty psíky od těch množitelů,“ konstatuje Kuna.

Pokud tedy chcete udělat dobrý skutek, navštivte psí útulek nebo záchrannou stanici. Jestli ale uvažuje o koupi psa, ověřte si informace třeba na stránkách Českomoravské kynologické unie nebo u organizací sdružující chovatele toho daného plemene.

 Otázky, které byste měli klást sami sobě před rozhodnutím o pořízení zvířete

  • Uvědomuji si, že pes se může dožít 13 i více let a po celou tuto dobu za něj budu odpovědný?
  • Jsem schopen zvířeti věnovat čas a zajistit mu vhodné podmínky chovu?
  • Uvědomuji si, že nákup je pouze prvotní finanční investice, a budou následovat i další, např. náklady na krmení, veterinární péči a za případnou vzniklou škodu?
  • Prostudoval jsem si dostatečně informace o daném plemeni a jeho povahových vlastnostech?
  • Souhlasí s výběrem konkrétního plemene psa mé nejbližší okolí (rodina, spolubydlící)?
  • Zvážil jsem, zda mám při pořízení plemene, které může být náročné na výchovu (např. svou hmotností, silou a temperamentem), možnost výcviku pod odborným vedením?
  • Mám předem promyšleno, kdo se o psa dokáže postarat v případě mé nepřítomnosti/nemoci?

V případě, že jste si na některé otázky odpověděli NE, opětovně zvažte pořízení zvířete.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce Olomoucké Drbny | Zdroj Státní veterinární správa

Štítky pes, množírny, tipy, nákup, mazlíček, kočka, Liga na ochranu zvířat, útulek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.