neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomoucký zimní stadion čeká další rok rekonstrukce střechy. Zvítězil návrh za 60 milionů korun

V pondělí se zabývali členové městské rady nad otázkou rekonstrukce střechy zimního stadionu v Olomouci. V návrhu byly tři varianty a už se rozhodlo, jaká to bude a kdy se začne. Zimní stadion se navíc už dočkal nového osvětlení za 5 milionů korun, jinak by se v něm další rok nedala hrát extraliga.

Stavební technický průzkum, který se uskutečnil v dubnu, uvedl, že střešní plášť je možné využívat ještě do poloviny roku 2021. Ale za podmínky provedení určitých oprav. Ty už byly zajištěny odborem cestovního ruchu, sportu a kultury. Ale aby hala sloužila i další roky, muselo vedení města zvolit jasné řešení.

Odbor investic připravil pro radní tři varianty, které by řešily stav střechy. Nejlevnější byla za 30 milionů korun, počítala by s opravou a hlavním materiálem by bylo dřevem. Jenže to by bylo jen provizorní řešení, protože s takto opravenou střechou by nemohla následně pokračovat rekonstrukce dle původního projektu Multifunkční haly Olomouc architekta Roberta Štefky.

Nejdražší varianta za 102 milionů korun by počítala se zvednutím střechy. Drahá je hlavně proto, že by se muselo řešit nově nakládání s dešťovou vodou a vybudování rezervoárů.

Zvítězila úplně jiná varianta! Získala i největší podporu v řadě města a stála by necelých 60 milionů. O co přímo jde?

Je to takový kompromis a počítá s tím, že by nová střecha byla vytvořena z trvanlivějšího materiálu, než je dřevo. Využil by se trapézový plech s minimální minerální izolací pro kotvení hydroizolace. Tohle řešení umožňuje, že by se v budoucnu mohla navýšit tepelná izolace, a hlavně by se mohlo pokračovat v rekonstrukci stadionu podle původního projektu. Navíc by se zkrátila doba realizace, a to díky jednodušší montáží do zhruba tří měsíců.

„Důkladně jsme se zabývali všemi variantami, promýšleli jsme jak budoucnost zimního stadionu, tak i situaci rozpočtu města, a nakonec jsme se přiklonili k variantě rekonstrukce střechy pomocí trapézového plechu. Klíčové pro mne je, že tento krok je vlastně začátkem rekonstrukce stadionu a umožní pokračování podle projektu multifunkční haly,“ zdůraznil primátor Mirek Žbánek. „Hledali jsme i takové řešení, které co nejméně omezí fungování haly a sportovních klubů, které se bez ní neobejdou, samozřejmě včetně extraligových hokejistů,“ doplnil investiční náměstek Martin Major.

Mělo by se začít v dubnu 2021, nedávno proběhla i rekonstrukce nových světel

Samotný realizační projekt by měl být dokončen letos v listopadu. Pokud půjde vše podle plánů, v dubnu 2021 by se mohlo začít s rekonstrukcí střechy.

Současně se připravuje i výstavba druhé ledové plochy podle platného územního rozhodnutí. Samotná projektová dokumentace celkové rekonstrukce haly je zatím na stavebním úřadě, protože musela být opakovaně doplňována skrz změny legislativy a požadavkům orgánů státní správy.

Letos se už zimní stadion dočkal instalace nového osvětlení za 5 milionů korun. Původně byl tento krok plánován až po rekonstrukci střechy, ale byla nutná už nyní, jinak by se extraliga v Olomouc v další sezoně ani nemohla hrát, a to kvůli měnícím se podmínkám. Technologie byla zvolena tak, aby se při chystané rekonstrukci střechy umožnilo snadné odpojení a následně zase navrácení nových světel.

Zimní stadion využívají nejen hokejisté nebo krasobruslaři, ale pořádají se na něm například i koncerty.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová | Zdroj olomouc.eu

Štítky stadion, hokej, rekonstrukce, hala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.