středa 1. května 2024 Svátek práce

Olomoucký soud potvrdil Ukrajinci trest 7,5 roku a milionovou pokutu za podvod s auty z autosalonů

Za rozsáhlý podvod s auty půjčenými v autosalonech si Yevhenii Feier z Ukrajiny definitivně odpyká 7,5 roku ve vězení. Rozhodl o tom dnes olomoucký vrchní soud, který tak zamítl odvolání obžalovaného. Odvolací soud zároveň muži potvrdil peněžitý trest milion korun a také desetiletý trest vyhoštění. Feier společně s dalšími muži, u nichž už rozsudek nabyl právní moci, vypůjčená auta nevraceli a vozili je na Ukrajinu, kde je prodali. Škoda na dvou desítkách vozidel byla vyčíslena zhruba na 15 milionů korun.

Muži podle soudu páchali trestnou činnost od července 2014 do října 2016. Půjčovali si auta v autosalonech a autopůjčovnách na padělané doklady pod lživými záminkami krátkodobého zapůjčení a následně je přes Slovensko a Maďarsko vyváželi na Ukrajinu, kde je zpeněžili. Vozy si trojice půjčovala například v Praze nebo Brně. Mezi půjčenými auty byla například Škoda Superb za milion korun, Seat Toledo za 300.000 korun nebo Land Rover za více než tři miliony korun. Vozy do zahraničí převáželi většinou lidé, kteří netušili, že vůz je získaný podvodně.

Podle soudu jde dohromady o 18 dílčích útoků, které obžalovaný páchal s dalšími spolupachateli. Spolupachatele Jozefa Karnaje brněnský krajský soud potrestal 6,5 lety vězení a 5,5 roku dostal Josef Šipoš. Jejich rozsudek je již pravomocný.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Ukrajina, soud, podvod, auta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.