sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Šumperské vlastivědné muzeum chystá tradiční výstava hub, počasí jim ale zatím moc nepřeje

V Šumperku se v první polovině září chystá tradiční výstava hub. Pestrobarevná přehlídka bude k vidění 10. až 12. září v Rytířském sále Vlastivědného muzea v Šumperku. Jeho zástupci se v této souvislosti obracejí také na veřejnost, aby jim houbaři sbírku doplnili před expozicí i vlastními úlovky. Tradiční mykologická výstava se koná o týden později také v Přerově, kde bývá každoročně k vidění i více než 300 druhů hub. Podle mykologů však současné počasí houbám příliš nepřeje, mohou za to především vysoké teploty i vítr.

Výstava hub má v Šumperku dlouholetou tradici, koná se zde již od roku 1999. „Aby byla zajištěna pestrá škála exponátů, chtěli bychom se obrátit na širokou veřejnost s prosbou o podporu výstavy, a to sběrem hub k vystavení. Uvítáme jakékoliv čerstvé druhy hub. Zájemci je mohou odevzdávat na pokladně šumperského muzea během 9. září nebo je donést přímo na výstavu,“ sdělila dnes ČTK mluvčí muzea Eva Šebestíková.

Určení hub podle ní pomůže, když je sběratelé donesou neočištěné a neokrájené, ideálně doplněné údajem o lokalitě a biotopu či okolo rostoucích dřevinách. Vzácné či méně běžné druhy hub budou po skončení výstavy zpracovány do herbáře, doplnila mluvčí muzea. Chybět nebude ani mykologická poradna, vedená uznávaným mykologem a dlouholetým vedoucím katedry biologie na olomoucké pedagogické fakultě Bronislavem Hlůzou. Návštěvníci muzea budou mít opět možnost nechat si houby odborně určit.

Výstavu budou pořádat také v Přerově

Výstavu hub chystá na 18. až 19. září také Přerov, kde tamní mykologové kvůli expozici každoročně vyrážejí do lesů v okolí Přerova, do Oderských vrchů, Jeseníků, Beskyd a Javorníků. Shromáždit se jim daří i více než 300 druhů hub včetně vzácných kousků, které dosud nebyly nikde vystaveny. Loni to byl například hřib zavalitý. Vyskytuje se zcela ojediněle a podle mykologů byl teprve nedávno objeven jako nový druh pro Českou republiku.

Počasí však zatím podle odborníků růstu tradičních hub příliš nepřeje. Podle přerovského mykologa Jiřího Polčáka jim nesvědčí především vysoké teploty a silný vítr. Pro konzumní houby by se měly podmínky zlepšit s ochlazením, řekl Polčák.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, muzea, hobby, houby, Šumperk, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.