čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Volební komise za přepážkami z plexiskla. Olomouc jich musí pořídit za půl milionu

Bezmála půl milionu korun zaplatí olomoucká radnice za mobilní ochranné přepážky z plexiskla, které budou při říjnových volbách instalovány v okrskových volebních komisích. Mají snížit riziko přenosu nákazy novým typem koronaviru na jejich členy. Zakázku na přípravu přepážek zadala radnice v srpnu výrobci z nedalekého Velkého Týnce. ČTK dnes informaci získala z registru smluv.

Řemeslník zhotoví 200 mobilních ochranných přepážek z plexiskla o rozměru 90 krát 105 centimetrů, které budou při říjnových volbách před možnou nákazou koronavirem chránit členy všech 95 okrskových volebních komisí v Olomouci. Podle uzavřené smlouvy musí být přepážky městu dodány do 25. září. Jedna bude stát 1910 korun, celkem má tato zakázka včetně DPH hodnotu 462.220 korun.

Epidemie nového koronaviru zkomplikovala organizaci letošních voleb. Voliči, kteří budou počátkem října v povinné karanténě kvůli koronaviru, budou ale moci za vymezených podmínek hlasovat v krajských a senátních volbách. Počítá s tím speciální volební zákon, který v úterý podepsal prezident Miloš Zeman.

Zákon umožní lidem v nařízené karanténě hlasovat z auta na vyčleněných místech, případně si vyžádat příjezd speciální volební komise s přenosnou volební schránkou. Norma počítá také se zvláštními volebními okrsky v sociálních či zdravotnických zařízeních, která budou v karanténě. Sněmovna do předlohy doplnila výslovné ustanovení, podle něhož cesta k volbám nebude porušením uložené karantény. Senát zákon schválil beze změn.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, koronavirus, správa, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.