pátek 3. května 2024 Alexej

Kapacita odběrových míst v Olomouckém kraji je zatím dostatečná

Zhruba čtyři stovky vzorků na testování covid-19 zvládnou nyní denně odebrat odběrová místa v Olomoucké kraji, která fungují v nemocnicích v Olomouci, Šternberku, Šumperku, Hranicích, Přerově, Jeseníku a Prostějově. Podle hetmana Ladislava Oklešťka a hygieniků je kapacita testování zatím dostatečná.

Podle hejtmana lze kapacitu testování v případě potřeby zvýšit. „Všichni víme, že testovací kapacita na území kraje je výrazně vyšší a je to jenom otázka jejího nastavení,“ řekl dnes Okleštěk. Připomněl, že v kraji lze v případě potřeby využít i testovací kapacitu laboratoří Univerzity Palackého. Podle ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Růženy Haliřové si nemocnice na nedostatečnou kapacitu testování nestěžovaly.

Okleštěk bude o aktuální epidemiologické situaci v kraji jednat ve čtvrtek se zástupci nemocnic a hygieniků. Jedním z témat bude i testovací kapacita. Hovořit se bude také o zabezpečení chodu lůžkových částí nemocnic v případě vyššího počtu nákaz novým koronavirem.

V Olomouckém kraji za poslední týden do minulého pátku přibylo 103 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, celkem jich je od začátku pandemie evidováno 1271. Je to zhruba dvojnásobek oproti nárůstu v předchozích týdnech. Dosud v kraji poslali hygienici na testování celkem 6757 lidí, jen v pátek jich bylo 401.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.