sobota 4. května 2024 Květoslav

ANKETA: Měly by roušky v MHD zůstat dlouhodoběji? Zeptali jsme se na olomouckých zastávkách

Od prvního září začalo platit opatření proti šíření koronaviru. Nejen v hromadné dopravě je povinné zakrytí úst. Naše redakce vyrazila do ulic Olomouce a zjišťovala, zda v tramvajích a autobusech MHD tohle cestující dodržují. A zda by jim případně vadilo, kdyby tohle opatření platilo dlouhodoběji.

Prvně jsme zkusili odchytit nějaké řidiče DPMO a povedlo se nám získat dvě vyjádření. Obě se víceméně shodovala. Takže, nosí lidé poctivě roušky? „Všichni ne. Asi deset procent lidí je nenosí, ale zbytek ano,“ prozradil jeden z řidičů. „Jak kdo. Vždycky se najde jeden nebo dva, kteří nemají zakrytá ústa. Ovšem většina lidí to dodržuje,“ odpověděla další řidička tramvaje.

Na tomhle se shodli i cestující, že z velké části všichni dodržují vládní opatření. „Většina lidí je nosí,“ řekla starší obyvatelka Olomouce. „Souhlasím, já třeba potkala za celý den jen dva nebo tři lidi bez zakrytí úst,“ potvrzuje studentka vysoké školy Nikola. S tímto souhlasili i další.

Jedna starší paní hromadnou dopravou raději nejezdí. „Já jsem z dědiny a tramvají a autobusem vůbec nejezdím, protože zdravotně na tom nejsem nejlíp. Vozí mě autem můj manžel,“ vysvětluje.

Vadilo by vám, kdyby se roušky nosili dlouhodoběji?

Řidička DPMO: Podle mě to není špatné, mohly by se klidně v tramvaji nosit pořád, protože za chvíli navíc začne chřipková sezona.

Starší cestující: Nevím, záleží asi na aktuální situaci. Ovšem mně to nějak nevadí, že je musíme nosit

Studentka VŠ: Asi nevadilo. V tramvaji mi to je jedno, to je na chvíli. Ale třeba ve škole s tím sedět nechci.

Pan Jiří: Je to nepříjemné, než jsem dojel na Tržnici, tak to byla hrůza. Naštěstí to nemusíme nosit po ulici. Ale když se jede takhle chvíli… Asi se to dá přežít. Hlavně aby nebylo horko. Někomu se z toho může udělat i vyrážka. Navíc kdyby hromada pitomců nejela do Chorvatska, tak by to ani nemuselo být...

Měly by se roušky nosit MHD dlouhoběji?

Celkem hlasovalo348 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan, budejcka.drbna.cz

Štítky anketa, roušky, MHD, DPMO, cestující, řidiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.