neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Moravec a další pracovníci ČT jsou v preventivní karanténě

Někteří pracovníci České televize (ČT) jsou v preventivní karanténě kvůli nedělnímu pořadu Otázky Václava Moravce s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou, u níž byla pak prokázána nemoc covid-19. Serveru iDnes.cz to dnes řekla mluvčí ČT Karolína Blinková. Moderátor Václav Moravec na twitteru uvedl, že se sám rozhodl zůstat v karanténě. Test na covid-19 měl ale Moravec ve středu negativní.

„Zaměstnanci z redakce zpravodajství a publicistiky České televize, s nimiž přišla hlavní hygienička do kontaktu, čekají na výsledky testů a jsou v preventivní karanténě,“ řekla serveru mluvčí ČT. O kolik pracovníků televize jde, neupřesnila.

„Během jediného týdne jsem již ve druhé karanténě. První, nařízená hygienou, skončila v pátek. Druhou jsem si již raději naordinoval sám,“ uvedl ve středu Moravec na twitteru. Doplnil, že výsledky jeho středečního testu na koronavirus byly negativní. Kvůli nynější situaci bude Moravec podle mluvčí ČT zpovídat hosty tento týden v neděli v Otázkách Václava Moravce na dálku prostřednictvím telemostu. Úterní vysílání pořadu Fokus Václava Moravce televize zrušila.

Rážová vystoupila v Moravcově pořadu v neděli 30. srpna. Test pak prokázal u hlavní hygieničky nákazu koronavirem ve středu. Hlavní epidemiolog pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal, který v neděli v pořadu s Rážovou také byl, řekl serveru Novinky.cz, že pražská hygienická stanice bude u Rážové vyhledávat jen kontakty z posledních dvou dnů před prokázáním nákazy. Podle Smejkala se tak jeho ani třeba moderátora Moravce netýká povinná karanténa. Smejkal nebude ani v preventivní karanténě, ale nechá se otestovat, uvedl server.

Kvůli onemocnění Rážové nastoupil do karantény ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), ale test měl negativní. Pražští hygienici při prověřování kontaktů kvůli onemocnění covidem-19 na ministerstvu dosud odhalili další čtyři pozitivní lidi kromě Rážové. Vojtěch ve středu v ČT řekl, že nákaza se potvrdila u ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška. Hygienici prověřují i 23 kontaktů Rážové z médií, protože hlavní hygienička byla v úterý na setkání s novináři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká Televize

Štítky ČR, koronavirus, zdraví, vláda, média, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.