pondělí 29. dubna 2024 Robert

VIDEO: Screeningový test na covid-19, hotový za pár sekund, výsledky do hodiny. Jaké je jeho využití v praxi?

Na Lékařské fakultě Univerzity Palackého byl včera představen nový typ rychlotestu na covid-19, který vyvinuli právě vědci z LF UP. Jeho jednoduchá aplikace trvá pár sekund a přítomnost nebo nepřítomnost koronaviru dokáže odhalit do hodiny. Jeho cena by přitom neměla přesáhnout pět set korun. Pro koho by však mohly být rychlotesty dostupné a kde by mohly najít praktické využití?

Rychlotesty by mohly najít využití například při větších kulturních, sportovních či společenských akcích, zvažuje se i využití v mobilních laboratořích. „Náš společenský život je v současné době hodně omezený, platí spoustu zákazů pořádání velkých akcí. My si myslíme, že by screeningový test měl aktuálně velké využití právě u jedinců, kteří se chystají například na koncert nebo na sportovní zápas. Každý by byl schopný si před událostí udělat test sám doma a do hodiny by věděl, zda se akce může zúčastnit či nikoliv,“ uvedla vedoucí univerzitního řešitelského týmu Eva Kriegová.

Testy jsou pro současný společenský a kulturní život nesmírně důležité a mohli by pomoct rozvolnit zákazy událostí s větším počtem účastníků. "V současné době jsou v Česku zavedeny jen samé restrikce. Nechoďte, nenavštěvujte, zavřeme kulturu, zavřeme školy. Pro střední školy se dokonce zrušily tolik oblíbené plesy. Tohle je strašná škoda, když existuje možnost, že se k lístku, který si koupíte, připlatíte cca tři sta korun za rychlotest a všichni návštěvníci se sami před akcí otestují. Budu tak vědět, že událost není riziková, mohu ji absolvovat bez starostí, že se na ní nakazím, dodala Kriegová

Aplikace rychlostestu

Samotná aplikace screeningového testu je jednoduchá a dle dobrovolníků i příjemnější, než klasické testování. Jedinec si je sám schopný odběrovou štětičkou vytřít nos a štětičku vypláchnout ve speciálním médiu. To se přímo přidává do PCR reakce a během hodiny testovaný získá výsledek, zda je pozitivní či negativní na koronavirus.

Využití screeningového testu na školách

Screeningový rychlostest by našel své využití i u pedadogů na základních a středních školách. Učitelé by se tak mohli nechat pravidelně testovat i v případě, že by neměli žádné příznaky. Byli by si tak jisti, že nejsou bezpříznakoví přenašeči. „My reagujeme na situaci začátku školního roku a na příchod dětí do škol. Rodiče určitě nechtějí, aby nastala stejná situace jako na jaře. Třídní učitelka dítěte bude pozitivní, žavře se škola, děti zůstanou doma a bude se řešit, co s nimi, jak jim nahradit kvalitní prezenční výuku v prostředí domova. Test by se díky jeho jednoduchosti mohl rozšířit i mimo laboratoře. Stanoviště by tak mohlo být například na městském úřadě. Tam by mohl vyučující docházet pravidelně a mohl by se ráno před vyučováním otestovat. V krátké době by tak zjistil, že není bezpřínakovým přenašečem a může do školy mezi žáky. Vy i vaše děti byste mohli s klidem odejít do vyučování a měli byste přehled o stavu infekce ve vašem okolí, “ uvedla Regina Fillerová, která se na vývoji testu podílela. 

Na svatbu až po rychlotestu

Hojně diskutované jsou v současné době i svatby. Pokud je na svatbě více než 100 účastníků a koná se uvnitř, všichni svatebčané musí mít na sobě roušku. Díky rychlotestům by se však toto nařízení mohlo stát minulostí. Před svatbou by se každý jedinec otestoval pomocí screeningového testu, který odhalí i bezpříznakové přenašeče. V takovém případě by všichni zúčastění měli jistotu, že se na svatbě nenakazí. „Já si neumím představit, že bych organizovala svatbu, na které se nakazí 60 lidí. Daleko příjemnější by pro mě bylo, když všechny svatebčany nechám předem klidně dvakrát, třikrát otestovat a budu vědět, že mezi nimi není nikdo pozitivní a akce může proběhnout," uvedla Kriegová.

A cena?

Příznivá by měla být i cena rychlotestu. Vyšetření by vyšlo na sto až pět set korun. Výsledná cena by se pak odvíjela od počtu odebraných vzorků. Test však není určen pro jednotlivce, ale spíše pro větší akce jako je fotbalové utkání nebo divadelní představení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Screeningový test, rychlotest, covid-19, koronavirus, SARS-CoV-2, LF UPOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.