sobota 4. května 2024 Květoslav

Olomoučtí vozíčkáři chystají třídenní sbírku Zasukované tkaničky

V Olomouci se chystá třídenní sbírka na podporu vozíčkářů s názvem Zasukované tkaničky. Nákupem zauzlených barevných tkaniček, které jsou symbolem sbírky, tak mohou lidé podpořit speciální služby pro tělesně postižené. Letošní podzimní ročník bude oproti předchozím ročníkům třídenní, spojí totiž i jarní etapu, která musela být letos kvůli koronaviru zrušena. Sbírku ve dnech 22. až 24. září navíc v Olomouci doprovodí i bohatý kulturní program, řekl Milan Papežík ze spolku Trend vozíčkářů Olomouc.

„Sbírka Zasukované tkaničky se koná každý rok, ale bývá ve dvou etapách. První dvoudenní je na jaře a jednodenní na podzim. Letos jsme to museli v dubnu zrušit kvůli koroně, akci jsme proto přesunuli na září a děláme třídenní etapu jako náhradu za tu jarní," uvedl Papežík.

Sbírku letos doprovodí kulturní program; první den se uskuteční od 15:00 hodin na Horním náměstí, a ve dnech 23. a 24. září v Galerii Šantovka. „Vystoupí umělci jako Richard Pachman, Martin Šafařík, Alžběta Kolečkářová, Terez Wrau, Richard Pogoda, Mikuláš Hrbáček, legendární kapela Premier a spousta dalších," doplnil organizátor sbírky.

Loni lidé do sbírky věnovali zhruba 180 000 korun. Výtěžek putuje na dofinancování služeb nebo například na materiální pomoc při pořizování kompenzačních pomůcek a invalidních vozíků. Míří také na osobní asistenci. „Jsou to vlastně ruce a nohy osobního asistenta, které fungují za zdravotně postiženého. Jde o nejtěžší případy, kdy se tito lidé nemohou postarat sami o sebe. Díky osobní asistenci nemusejí být umisťováni do ústavní péče a mohou zůstat se svou rodinou, která se se však o ně nemůže 24 hodin denně starat," dodal Papežík.

Olomoucký spolek Trend vozíčkářů Olomouc má pět desítek členů z Olomouckého kraje. Těžce tělesně postiženým lidem pomáhá s integrací, nabízí jim osobní asistenci, kompenzační pomůcky, sociální rehabilitaci, odbornou pomoc psychologa i pomoc při hledání či získání zaměstnání. Jeho posláním je i odbourávání architektonických a mezilidských bariér.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky menšiny, handicapovaní, sbírka, Olomouc, vozíčkáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.