neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Přerovská radnice se rozhodla poprvé vyvěsit sokolskou vlajku

Z okna přerovské radnice bude poprvé viset i sokolská vlajka, stane se tak 8. října. Připomene Památný den sokolstva, který byl loni oficiálně zařazen mezi významné dny České republiky. To sdělila mluvčí radnice Lenka Chalupová. Město každoročně v březnu vyvěšuje například také tibetskou vlajku, která upozorňuje na porušování lidských práv v Tibetu.

Památný den sokolstva 8. října zařadili mezi významné dny poslanci loni na konci října. „Symbolizuje vzpomínku a úctu všem, kteří v průběhu více než 150 let existence Sokola riskovali a často i položili své životy proto, abychom dnes mohli žít ve svobodné a demokratické zemi. Jsem hrdý na to, že se k této významné vzpomínce letos poprvé připojí i naše město," uvedl radní Jakub Navařík (ODS), který vyvěšení vlajky inicioval.

Památný den je vzpomínkou na noc ze 7. na 8. října 1941, kdy nacisté na rozkaz zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha zatkli přes 1500 představitelů sokolské organizace a deportovali je do koncentračních táborů. O několik dní později nacisté Sokol zakázali. Za druhé světové války bylo podle odhadů zavražděno nebo zemřelo v boji asi 5000 sokolů.

Na budově přerovské radnice denně visí tři vlajky - česká, evropská a přerovská. Na tři dny v roce evropskou vlajku nahrazuje vlajka jiná - 10. března je tu usazena tibetská vlajka, 28. března na Den učitelů je vyvěšena moravská vlajka, která vzdává hold Janu Amosi Komenskému, který v Přerově žil a učil. „A 5. července se sem opět vrací moravská vlajka coby připomínka příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu," doplnila mluvčí. Radní nyní rozhodli, že pořídí ještě sokolskou vlajku.

O vyvěšení sokolské vlajky 8. října rozhodl například také pražský magistrát. Umístěna bude na budově na Mariánském náměstí. Osud sokolských obětí v boji za svobodu, samostatnost a demokracii si lidé v Památný den sokolstva každoročně v řadě měst připomínají pietními akty, výstavami a dalšími akcemi.

Sokolská organizace, kterou v únoru 1862 založili Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner, měla velké zásluhy na proniknutí tělovýchovné činnosti mezi nejširší vrstvy obyvatel.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky ČR, správa, Sokol, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.