neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

K ekologickým problémům se podle průzkumu nejlépe staví Spojenci. Výherci minulých voleb a SPD se nevyjádřili

Kolektiv občanů a zástupců organizací s názvem Klimatická koalice Olomouc v srpnu oslovila jedenáct politických uskupení, kandidujících do říjnových krajských voleb v Olomouckém kraji, aby se vyjádřila k otázkám týkajících se životního prostředí.

Z výsledků průzkumu vyplývá, že se k ekologickým problémům nejlépe staví Spojenci (TOP 09, Strana zelených, ProOlomouc, KDU-ČSL) a Piráti a Starostové, následuje KSČM a ČSSD. Nejhůře skončila ODS. Hnutí ANO společně s SPD na otázky Klimatické koalice vůbec neodpověděla. 

„Statisíce voličů z olomouckého kraje od politiků očekávají, že se začnou ekologickými problémy vážně zabývat. Témata jako dostupná zeleň, stav krajiny, klimatická změna a sucho či veřejná doprava, se týkají každodenního života prakticky kohokoli. Proto jsme pohoršeni, že výherce minulých krajských voleb, Hnutí ANO, se rozhodlo i po urgencích naše otázky ignorovat. Ukázali tím, že zdaleka nekladou důraz na životní prostředí, ve kterém žijí nejen jejich voliči, a nelze od nich očekávat, že budou řešit například problém stále vážnějších period sucha. Olomoucký kraj je přitom z hlediska výskytu sucha jeden z nejohroženějších v Česku,“ komentuje průzkum členka Klimatické koalice Olomouc Zuzana Vachůnová.

Dotazník byl rozdělený na dvě části, z nichž jedna představovala otevřené otázky a druhá krátká tvrzení. Souhrnné hodnocení zohledňovalo čtyři kategorie - vnímání změny a klimatu, ochrana půdy, investice a doprava a voda, lesy a sucho. Otevřené otázky se týkaly například plánované výstavby biomedicínského centra v blízkosti Hněvotína, zvažované výstavby vodního díla Skalička, přehrad v kraji nebo možnosti prodloužení Baťova kanálu. Nejlepší výsledky měli Spojenci a hned za nimi Piráti a Starostové. Naopak nejhorší výsledky měla ODS. Krátkých tvrzení bylo dohromady čtrnáct a nejlepší výsledky získali Spojenci, nejhorší opět Občanská demokratická strana. 

Klimatickou koalici Olomouc tvoří kolektiv občanů a zástupců organizací, kteří se od listopadu loňského roku zabývají ekologickými otázkami a hledají možná řešení problémů spojených s ochranou životního prostředí v Olomouckém kraji. 

Obrázek: Hodnocení politických uskupení kandidující na Olomoucku. Strany v horní zelené části dopadly lépe než strany v dolní červené části. Šedé rámečky indikují stejný počet získaných bodů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com, klimatickakoaliceolomouc.cz

Štítky průzkum, volby, politika, strany, koalice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.