čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucké knihovny zatím provoz neomezují. Program plánovaných akcí se ale může měnit

Služeb olomouckých knihoven mohou čtenáři stále plně využívat. Univerzitní, městská i vědecká knihovna fungují v běžném režimu, v případě zpřísnění protiepidemických opatření se nicméně chystají využít zkušeností z jarní vlny epidemie.

V „dobově“ standardním režimu 3R, tedy s rouškami, dezinfekcí rukou a zachováváním rozestupů, jsou všechny knihovny přístupné v obvyklé otevírací době. Pokud to podmínky dovolují, usilují i o zdárný průběh plánovaných akcí. „Dodržujeme všechna pravidla, roušky, dezinfekce, rozestupy, ale snažíme se fungovat co nejnormálněji. Stále například probíhají různé akce jako za běžného provozu,“ ujistila ředitelka Knihovny města Olomouc Lenka Prucková.

Připravený zářijový program musela naopak mírně pozměnit Vědecká knihovna Olomouc. „Původně jsme akcí měli hodně, chtěli jsme nahradit program, který byl zrušen kvůli covidu už na jaře. Ale například dnes (24. září) měla na Horním náměstí proběhnout akce Speak dating. Nakonec jsme se po poradě rozhodli ji z bezpečnostních důvodů zrušit,“ uvedla ředitelka VKOL Iveta Tichá. Není si jistá ani nadcházejícím obdobím. „Na začátku listopadu jsme chtěli slavnostně pokřtít knihu Ottovy Čechy. Bojíme se, že to podobně jako u dalších kulturních akcí kvůli stávající situaci nevyjde.“

Ani Knihovna UP zatím neomezuje své služby

S ohledem na vývoj pandemie se navíc snaží Knihovna UP vyjít svým čtenářům vstříc a v případě jejich individuální situace je připravena nabídnout řešení. „Vše je možné řešit domluvou. Například když se student octne v karanténě a má už za sebou všechna prodloužení na vrácení knihy, je možné domluvit se emailem, telefonicky nebo na sociálních sítích. Zároveň už od března funguje horká linka, kde se individuální situace řeší,“ uvedla ředitelka Helena Sedláčková.

Pokud by měly znovu přejít do omezeného režimu, vrátí se knihovny k postupům zavedeným v první vlně epidemie. „Na jaře jsme měli zavřeno, zaměstnanci byli na home office nebo dělali jinou práci – inventury, úklidy skladů a podobně,“ zrekapitulovala za VKOL Iveta Tichá. Podle Heleny Sedláčkové lze očekávat, že se v případě nouzového stavu se pravděpodobně znovu omezí nejen doba otevření, ale i provoz na pobočkách Knihovny UP. „Jestliže se uzavřou knihovny na jednotlivých fakultách, sváží se knihy do Zbrojnice, aby byly k dispozici alespoň zde,“ upozornila a zdůraznila: „Nechceme samozřejmě studenty odříznout od knih a dalších zdrojů. Z jara máme několik tipů, jak tuto situaci zvládnout. V případě nouzového stavu bude fungovat zase výpůjční okno na nádvoří ve Zbrojnici. Knihy je také možné vracet do tzv. biblioboxů rozmístěných po městě.“

Kompletnímu uzavření by se ale vedení knihoven samozřejmě rádo ubránilo. „Nechci zavřít. Myslím, že je to stejné jako s obchody – když mohou být otevřeny ty, proč ne knihovny. Naši zákazníci jsou navíc velmi ukáznění a disciplinovaní a veškerá nařízení striktně dodržují,“ zdůraznila Lenka Prucková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto kmol.cz

Štítky knihovna, kniha, olomouc, vědecká, studovna, upol, město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.