sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Být skautem je IN. Zájem o něj v posledních letech roste

Být platným členem týmu, umět řešit problémy a pomáhat druhým – takové jsou některé z hlavních skautských kompetencí, které rozvíjí současný skautský program. A zájem o něj roste stejně jako ochota být nápomocen v krizových situacích – včetně pandemie.

Celorepublikový růst zájmu o skauting dokládají čísla z olomouckého okresu, kde je aktuálně registrováno jedenáct skautských středisek. „V posledních pěti letech se počet registrovaných členů v okrese Olomouc zvýšil z počtu 1 558 v roce 2015 na 1 915 na počátku roku 2020,“ konstatoval předseda Okresní rady Junáka v Olomouci David Pokorný (Šaman).

Zvýšený počet zájemců potvrzují i vedoucí jednotlivých skautských středisek. „Zejména u předškoláků i u mladších světlušek a vlčat je obrovský přetlak. Převládající motivací pro vstup do oddílu je většinou dobrá zkušenost od kamarádů, spolužáků, ale i doporučení mezi rodiči, kteří pak své děti přihlásí. V mladším věku vychází zájem o přihlášení zejména ze strany rodičů, naopak u starších, skautek a skautů, je zájem ze strany samotných dětí,“ uvedl Michal Lachman (Meglin), který vede středisko Vládi Tylšara.

Skauti olomouckého okresu jsou součástí organizace Junák – český skaut. Vedle oddílů v Olomouci k nim patří také skauti ze Šternberka, Dubu nad Moravou, Velkého Týnce, Velké Bystřice, Doloplaz, Bystrovan, Bělkovic-Lašťan a dalších obcí v okolí Olomouce. Organizace se dělí podle věku do čtyř skupin – benjamínci (5-7 let), světlušky a vlčata (7-10), skauti a skautky (11-14) a rangers a roveři (nad 15 let). Více informací naleznete na webových stránkách skautů.

Jak doplňuje Václav Venkrbec (Orel), vedoucí střediska Jana Boska, v některých případech nezbývá než zájemce odmítat. „Čtyři z pěti oddílů mají úplně naplněnou kapacitu,“ upozornil Venkrbec a dodal: „Myslím, že to je tím, že se jednak o skautu více pozitivně mluví v médiích a více je o něm slyšet. Také jsou v něm děti spokojené, dokáží tam být sami sebou se svými kamarády a dělají proměnlivou činnost, což má za důsledek, že přivádějí další kamarády.“

Podle Davida Pokorného je to dáno především myšlenkami a všestranností skautingu. „To oslovuje rodiče, aby k nám děti přihlásili. Naši skvělí vedoucí se pak postarají o to, aby to děti bavilo. Určitě pomáhá i to, že nabízíme náplň pro každý věk a přátelství na celý život.“

Skauti jako dobrovolníci v době jarní vlny pandemie

Dospělí skauti a skautky se osvědčili i v době jarní vlny pandemie, kdy se zapojili do pomoci ve svém okolí. Jako dobrovolníci si v krizové situaci mohli vyzkoušet právě ty dovednosti, které skauting rozvíjí – týmovou spolupráci, empatii, komunikaci nebo tvořivost při řešení problémů. „Na Olomoucku fungovala dobrovolnická pomoc na základě spolupráce města, Charity a skautů dobrovolníků, díky které bylo vše velmi dobře organizováno,“ připomněl Václav Venkrbec. „Dospělí členové se zapojili ve velké míře do šití roušek a jejich distribuce, nebo do nákupu potravin pro starší občany, za což jim patří velký dík,“ doplnil Michal Lachman.

Obnovit svou dobrovolnickou pomoc jsou skauti připraveni i v následujícím období. „Procesy máme nastaveny a předpokládám, že reaktivovat naši dobrovolnickou skupinu a nabídku by bylo velmi rychlé,“ ujistil David Pokorný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto skaut.cz

Štítky skaut, skauti, příroda, les, zájmy, tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.