neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Pro jesenické lázně byly covidové vouchery zatím spíše komplikací

Především komplikace přinesly zatím státem dotované poukazy v programu COVID lázně Priessnitzovým léčebným lázním v Jeseníkách. Slevy klientům na tyto vouchery lázně poskytují od začátku července, žádnou finanční dotaci v tomto programu jim však stát dosud nevyplatil. Uvedl to ředitel Priessnitzových léčebných lázní Roman Provazník. Vouchery by podle něj lázním mohly pomoci spíše na konci roku, kdy nejsou kapacity zcela obsazené.

„Zatím nám tento program spíše uškodil, protože kapacita lázní byla v letních měsících plně obsazena i bez voucherů. Vouchery uplatňovali klienti, kteří již měli v předstihu rezervovaný pobyt, a naopak někdy komplikovali situaci tím, že na poslední chvíli nuceně měnili parametry pobytu kvůli splnění podmínek dotace," řekl dnes Provazník.

Jesenické lázně žádost o dotaci v programu COVID lázně podaly již před časem, slevy klientům poskytují od 1. července. Na poukaz lidé dostanou státní příspěvek 4000 korun; uplatnit ho mohou do 31. prosince na pobyt o minimální délce šesti nocí a při využití alespoň pěti procedur. Vedení lázní zatím dalo vyčíslení za červenec, které je stále kontrolováno u poskytovatele, dodnes tedy žádnou finanční dotaci v tomto programu od státu neobdrželo. „Výsledkem je tedy zatím narušené cash-flow z důvodu zpoždění výplaty finančních prostředků státem," uvedl ředitel lázní.

Jiná situace může podle něj v souvislosti s vývojem covidové situace nastat v posledním čtvrtletí letošního roku. „V tomto období ještě nemáme zcela zaplněné kapacity a tedy bude možnost uplatňovat vouchery pro nové klienty. Největší pomoc by pro nás vouchery mohly znamenat v prvním čtvrtletí 2021, jestli se ovšem podaří vládě, tentokrát snad v předstihu, připravit příslušný dotační program. Zatím je zde pouze příslib ministryně," doplnil Roman Provazník.

Priessnitzovy léčebné lázně měly od března do května, kdy byly lázně z nařízení vlády úplně či částečně mimo provoz, propad tržeb zhruba 40 milionů korun. Úspornými opatřeními se podařilo výsledné ztráty snížit na přijatelné minimum tak, aby firma po rozvolnění opatření mohla pokračovat a nemusela nuceně propouštět zaměstnance, uvedl ředitel. „Tedy jsme žádné hromadné propouštění nerealizovali, pouze přirozenou fluktuací a neuzavíráním nových pracovních smluv na letní sezonu jsme snížili počet zaměstnanců zhruba o deset procent, tedy o 30. Tento stav udržujeme dodnes s očekáváním dalšího vývoje," dodal ředitel lázní.

Obsazenost lázní od června do září letošního roku byla podle něj jen lehce pod úrovní loňského roku, takže lázně byly takřka zaplněné. Obavy však mají z vývoje v posledním čtvrtletí roku.

Autoři | Foto jesenik.org

Štítky ČR, hospodářství, lázně, koronavirus, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.