sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Letošní houbařská sezóna? Proměnlivá a plná výkyvů, říká mykolog Polčák

První naplněné košíky si mohli z lesa přinášet houbaři už v červnu nebo na začátku července, na své si většina přišla na přelomu srpna a září. Letošní houbařská sezóna je však podle přerovského mykologa Jiřího Polčáka hlavně velmi proměnlivá a plná výkyvů.

„Jde o divnou sezónu s velkými teplotními výkyvy. A nestálý je celý rok. Houby při mokru nerostly, při suchu ano,“ upozornil Jiří Polčák, který vede mykologickou poradnu při ORNIS Přerov. Houby se podle něj objevují v poměrně hojném množství, nicméně jen pár druhů. „Hlavně hřib smrkový nebo křemenáče. V celkovém porovnání byla loňská sezóna určitě lepší,“ míní mykolog.

Jak dlouho ještě bude stát za to vyrazit za dalšími úlovky, záleží přitom samozřejmě na vývoji počasí, které letos není příliš předvídatelné. „Ideální teplota pro houby se pohybuje mezi 12-15 stupni. Nejhorší je silný vítr, protože se nevytvářejí plodnice a houby nerostou nebo degenerují,“ uvedl Jiří Polčák.

V případě nejistoty při určování nalezených exemplářů se mohou zájemci tradičně obracet na mykologické poradny. Ta olomoucká sídlí ve Vlastivědném muzeu na náměstí Republiky. Dotazy lze zasílat také na webových stránkách české mykologické společnosti

Znovu přitom upozornil na opakovaně podceňovaná rizika. „Nebezpečí jedovatých hub se omílá už spoustu let, někteří lidé jsou ale nepoučitelní. Zaznamenali jsme otravu muchomůrkou tygrovanou, která patří spolu s muchomůrkou zelenou k nejnebezpečnějším a zároveň nejběžnějším. Stali jsme se z národa houbařů národem hazardérů – lidé sbírají všechno, jedovaté i chráněné houby,“ říká Polčák.

K těm dobrým zprávám přitom patří informace z Fakultní nemocnice Olomouc, jejíž Ústav soudního lékařství i oddělení urgentního příjmu se s následky nepozorného sběru hub každoročně setkávají. „Žádný případ otravy houbami jsme letos ve FNOL zatím nezaznamenali,“ ujistil mluvčí FNOL Adam Fritscher.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky houby, mykolog, mykologie, léto, počasí, podnebí, hřiby, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.