čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

V Olomouckém kraji odvolilo na drive-in stanovištích 232 lidí v karanténě

V Olomouckém kraji využilo voleb na speciálních stanovištích v pěti okresech 232 lidí v izolaci či v karanténě. Původně se počítalo až s 3000 voliči. Největší zájem měli lidé v Olomouci, naopak pouze šest lidí odvolilo na Jesenicku, řekla Hana Kamasová z olomouckého krajského úřadu. Na pěti místech čekali na voliče členové volebních komisí ve speciálních ochranných oděvech osm hodin. Na každém z nich byla připravena dvě volební místa; speciální stany postavila armáda. Volit mohli lidé do 15:00.

„Tímto zvláštním způsobem voleb odvolilo na těchto místech dohromady 232 lidí. Nejvíce z nich jich bylo v Olomouci, kam přijelo 103 lidí. Na Prostějovsku odvolilo 58 lidí, na Šumperku 46, na Přerovsku 19 voličů a nejméně na Jesenicku, kde jich bylo šest. Vše se obešlo bez problémů,“ uvedla Hana Kamasová. Podotkla, že podle statistik nejvíce lidí přijelo volit od 10:00 do 11:00 a poté do poledne, pak už voličů ubývalo.

V krajském městě, kde se očekávala volební účast nejvyšší, bylo speciální stanoviště drive-in umístěno v areálu Správy a údržby silnic v Lipenské ulici. Lidé tam projížděli vrátnicí; že šlo o voliče, šlo poznat na první pohled. V autech měli nasazeny respirátory nebo roušky a v rukou drželi připravené volební obálky. Ráno přijížděli voliči sporadicky, později zájem přibýval. Naopak na parkovišti u bochořského letiště stáli dopoledne lidé v ochranných oblecích osamoceně. Skrývali se před deštěm pod přístřeškem nebo sledovali prázdnou příjezdovou cestu. Na místě řekli, že během necelých tří hodin od otevření stanoviště přijely dva vozy se čtyřmi voliči.

Podle ředitele krajského úřadu Lubomíra Baláše je v izolaci v Olomouckém kraji kvůli potvrzené nákaze covidem-19 zhruba tisícovka lidí. Na každého nakaženého podle republikového průměru připadá čtyři až pět lidí v karanténě. Přesný počet voličů však na krajském úřadu neměli. Podle Hany Kamasové však na kraji odhadovali, že těchto voličů bude zhruba 3000. Podle vedoucího oddělení správních činností Petera Garláthyho se navíc řada do seznamu nemusela ještě dostat, potvrzení o oprávnění hlasovat donesli třeba na mobilu.

Řádné volby se konají až v pátek a v sobotu. Ve čtvrtek se bude hlasovat ve speciálních okrscích v domovech seniorů a podobných zařízeních, která budou uzavřena kvůli epidemii koronaviru. Olomouckého kraje se to však zatím netýká. „Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje nevydala rozhodnutí o uzavření zařízení poskytovatele sociálních služeb či školského zařízení v souvislosti s volebním hlasováním,“ řekla Andrea Škurková z olomoucké krajské hygienické stanice.

Autoři | Foto Redakce OD

Štítky ČR, volby, senát, koronavirus, kraje, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.