pátek 29. března 2024 Taťána

Prymula pohrozil: Pokud lidé nebudou dodržovat opatření, tak přitvrdíme

Pokud 30 až 40 procent obyvatel nebude respektovat současná opatření proti šíření koronaviru, vláda asi za deset dnů bude zřejmě muset přitvrdit, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Zatím podle něj není důvod uzavírat společnost, jak se to děje v Izraeli či v Madridu, dodal.

V úterý bude plán dalšího postupu probírat vládní rada pro zdravotní rizika. V pátek chce Prymula představit souhrn opatření pro jednotlivé scénáře postupu šíření epidemie. Oznámí, jaká méně zásadní nařízení začnou platit od pátku, jaká po 14 dnech a jaká budou dlouhodobá. Zvažovaných opatření bude podle Prymuly zhruba 60. Vláda z nich bude vybírat i podle dopadů na ekonomiku.

V neděli přibylo v Česku 1841 případů nemoci covid-19, což byl největší nedělní nárůst od začátku epidemie. Jedná se také o čtvrtý nejvyšší nárůst nakažených za víkendový den od začátku března, kdy se v Česku objevily první případy nemoci. Minulou neděli bylo například nakažených zhruba o 500 méně. Zemřelých lidí nakažených koronavirem v neděli přibylo 11 na celkových 727. Aktuálně se s nemocí potýká 37.570 lidí. V nemocnici leželo k sobotě 1182 nakažených. U většiny nemocných má covid-19 lehký průběh.

Podle Prymuly má nouzový stav má zbrzdit tempo růstu poštu nemocných

Od dnešních 00:00 opět platí v ČR kvůli vývoji koronavirové epidemie nouzový stav.

Nouzový stav v Česku platil 66 dní na jaře, nyní byl vyhlášen na 30 dní, tedy do začátku listopadu. Podle Prymuly je za jeho vyhlášením snaha zbrzdit tempo růstu počtu nemocných. Ministerstvo jej podle Prymuly potřebuje mimo jiné proto, aby mohlo zapojit do práce spojené s covidem-19 studenty medicíny. Mnoho zdravotníků je v karanténě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky Prymula, nouzový stav, opatření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.