sobota 18. května 2024 Nataša

FOTO: V olomoucké zoo se narodila mláďata nejmenší žijící opice na světě

V Olomoucké zoo přišla na svět 11. srpna 2020 dvě mláďata kosmanů zakrslých a v jejich rodinách je tak pořádně rušno. „A jelikož matky své potomky pouze kojí a veškerou péči o ně přebírají zbylí členové rodiny, chůvami se to kolem nich jen hemží,“ dodává zooložka Jitka Vokurková.

Kosmani jsou nejmenší žijící opice na světě. Je pro ně typická dlouhá a jemná srst šedorezavé barvy. Jejich nejoblíbenější druh potravy je stromová pryskyřice.

Zajímavé je, že mláďata nosí ve svých bedrech nejen otec, ale i sourozenci. Kosmaní novorozenec je ale pořádně cvalík. Než se mládě ve věku deseti týdnů postaví na vlastní nohy, váží zhruba polovinu toho, co jeho otec.

Olomoucká zoo chová kosmany od roku 1994. „Chov započali kosmani bělovousí a díky nim jsme dlouhodobě vděční za  označení  nejúspěšnější  chovatel  tohoto  druhu  v rámci  UCSZOO  (Unie  českých  a  slovenských zoologických zahrad). Kosmani zakrslí v olomoucké zoo porodili postupně 125 potomků,“ sdělila tisková mluvčí Iveta Gronská.

Něco o kosmanech zakrslých:

Kosmani náleží k drápkatým opicím, obývají jihoamerické deštné lesy, jimž životní prostředí mizí před očima. Mají přeměněné nehty na drápky, pro svůj malý vzrůst bývají označovány jako marmosetky, což ve francouzštině znamená trpaslík. Váží kolem 400 gramů, dožívají se cca 10-15 let, skáčou do vzdálenosti 5 metrů, vizuálně u nich nejsou rozpoznatelní samci od samic. Žijí v párech nebo malých rodinných skupinkách v korunách stromů, kde většinou rodí jediná vůdčí samice, u podřízených samic, jejích dcer, nedochází ani k ovulaci. Péči o mláďata zajišťuje samec nebo další členové rodiny, samice je pouze kojí. Jedná se o nejmenší primáty světa. Dospělci váží 100g a narozená mláďata cca 5-7g. Stávají se častým terčem dravců a hadů

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto zoo-olomouc.cz | Zdroj Zoo Olomouc

Štítky zoo, Olomouc, kosmani, zakrslí, mláďata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.