neděle 5. května 2024 Klaudie

Do obchodů a provozoven maximálně ve dvou lidech aneb na co Prymula včera zapomněl

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) včera na zhruba hodinové tiskové konferenci představil řadu nových opatření, která mají zabránit šíření koronaviru v Česku. Některá, jako uzavření bazénů nebo posiloven či změna otevírací doby restaurací do osmi večer, platí již ode dneška. Další až od pondělí. Prymula však zapomněl zmínit důležité opatření a to, že vláda omezila vstup do obchodů a provozoven jen na dva lidi. Toto nařízení platí také ode dneška.

Do obchodu pouze po dvou

Na tiskové konferenci však Roman Prymula o tomto opatření přímo nehovořil. Ohledně nákupních center informoval s ohledem na to, že ve stravovacích prostorech budou u stolu moct sedět pouze dva lidé. Rovněž platí zákaz poskytování veřejné wi-fi na těchto místech.

Prymula včera večer shrnul nová opatření na svém Twitteru, kde se toto nezmíněné nové opatření týkající se pohybu dvou osob po obchodu či nákupním centru objevilo.

U dvojic v obchodních centrech je výjimka pro osoby mladší patnácti let, když doprovází zletilou osobu. To znamená, že s dětmi tam můžete jít, ale jen jako jeden dospělý,“ upřesnil pro Právo mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský, co mají dělat rodiny s dětmi.

Nejvyšší denní nárůst

Více než polovina z lidí, kteří se od 1. března nakazili koronavirem, se již z nemoci vyléčila. Aktuálně jím trpí zhruba 49 tisíc lidí. U většiny z nich má nemoc lehký průběh. Podíl nakažených, kteří skončili v nemocnici, činí pouze 3,99 procenta. V uplynulých dnech ale rostl, a v úterý překonal hranici čtyř procent, nad kterou byl naposledy v červnu.

Ve čtvrtek počty nakažených v ČR v tomto týdnu potřetí překonaly rekord. Za včerejší den přibylo 5394 nakažených, o několik desítek více než ve středu. Od 1. března se v Česku covidem-19 nakazilo více než 100 tisíc lidí.

Skokově také narůstá počet zemřelých, kdy ve středu podle údajů ministerstva přibylo 42 zemřelých, což je největší počet za den od začátku pandemie. Za čtvrtek zatím ministerstvo uvádí nárůst o dalších 13 úmrtí na celkových 869.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, covid-19, opatření, Roman Prymula, obchody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.