středa 1. května 2024 Svátek práce

Jak by se měly děti chovat při požáru? Vyšla publikace, kterou můžete stáhnout

Dospělí většinou ví, jak se chovat při požáru, ale co děti? Někdy stačí pár nádechů toxických zplodin a je špatně. Proto vydal Hasičský záchranný sbor Olomouc spolu s Olomouckým krajem publikaci, která je určená pro děti.

Nová publikace se jmenuje Stalo se a co teď aneb Cesta k průkazu hasiče. „Děti se s brožurou vydají na dobrodružnou výpravu do světa hasičů, policistů a záchranářů a zábavným způsobem se seznámí se základními pravidly, jak postupovat v různých krizových situacích,“ popsala tisková mluvčí Lucie Balážová, podle které se děti naučí, koho a jak informovat o tom, že se něco stalo.

Stahovat ji můžete ZDE

„Pro děti je přirozenou reakcí schovat se pod peřinu, pod postel, do skříně. Zkrátka vyhledat bezpečí a tam zůstat. Jenže stačí pár nádechů toxických zplodin hoření a…,“ pozastavila se tisková mluvčí HZS Lucie Balážová.

„Je na nás na rodičích, abychom své děti naučili, jak se při požáru zachovat. Ne vždy to dopadne tak jako v pátek v panelovém domě v Přerově, kde hasiči z hořícího bytu a hustého kouře vyvedli v dýchací masce dítě a zachránili mu tak život,“ vrátila se k pátečnímu požáru v Přerově, odkud hasiči vyvedli z bytu tři osoby.

Co hasiči radí dětem, aby udělaly, když začne doma hořet?
- Zachovej klid.

- Nejdříve začni volat: Hoří! Je to důležité proto, aby rodiče, ostatní obyvatelé domu, sousedé či kolemjdoucí slyšeli, že se něco děje. Neboj se a volej opravdu hlasitě.

- Utíkej nejkratší cestou z domu nebo bytu ven, pokud to situace umožňuje.

- Jakmile jsi v bezpečí, najdi někoho dospělého a spolu hned přivolejte hasiče na tísňové lince 150 nebo 112. Pokud máš mobilní telefon, můžeš pomoc přivolat sám. Operátorovi nahlas, co se stalo, kdo jsi a odkud voláš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.