pátek 29. března 2024 Taťána

Nejkurióznější případy hasičů v Olomouckém kraji v roce 2015

Každý rok hasiči v Olomouckém kraji zasahují u několika tisíců událostí. Mnohdy se při své práci setkávají s neštěstím druhých a bolestí. Přesto se však každým rokem najde několik událostí, které vykouzlí úsměv na rtech. Ty nejkurióznější z roku 2015 vám připomínáme.

Ledový začátek roku - 4. ledna 2015 a 11. ledna 2015

Začátkem letošního roku si olomoučtí hasiči málem vyzkoušeli, jaké to je, zaplavat si ve vodě, která má maximálně několik stupňů nad nulou. Na jezeře Poděbrady nedaleko krajského města se do vody propadla žena, která šla po ledě zachránit svého psa. Ten se také propadl do ledové vody a zůstal v ní uvězněný. Žena byla v ledové vodě v otvoru asi 15 m od břehu. Její pes byl dalších 30 m směrem do středu jezera. Hasiči se ženě pokoušeli hodit házecí pytlík, protože však foukal silný protivítr, nepodařilo se jim to. Velitel zásahu proto rozhodl, že se hasiči doplazí po zamrzlé hladině jezera s jedním dílem nastavovacího žebříku až k ženě. Tu vytáhli na deky a bezpečně dopravili na břeh. Zatímco se žena zahřívala v autě, hasiči se vydali zachránit jejího psa. Tentokrát si na pomoc vzali člun a stejným plazivým způsobem se dostali až k němu. Všichni se nalodili do člunu a ostatní kolegové na břehu a hlídka policie je společnými silami přitáhli na pevnou půdu.

Podobná záchrana se odehrála o týden později na jezeře Chomoutov nedaleko Olomouce. Uprostřed jezera zůstala vysílením na ledě ležet srnka, která už dál nemohla běžet po zamrzlé hladině jezera. Hasiči se k ní vydali se člunem. Unavenou srnku naložili do člunu a přepravili ke břehu, odkud ji pustili zpět do volné přírody.

Záchrana bobra – 11. dubna 2015

O tom, že lézt tam, kam se nemá, se přesvědčil i bobr, který se v dubnu dostal do bezpečnostního přelivu nádrže Nemilka v Zábřehu asi 4 m hluboko a sám nemohl vylézt ven. Když hasiči přijeli na místo, jeden z nich se spustil po nastavovacím žebříku dolů a pomocí lanové techniky donutil bobra k pohybu a „vytlačil“ ho až do přepadu k vodoteči říčky Nemilka. Bobrovi se asi činnost hasiče moc nezamlouvala, a tak raději odplaval do bezpečí.

Někdo si splet čápa s igelitem – 13. července 2015

Jeden z všímavých obyvatel krajského města oznámil na operační středisko hasičů, že z komína nedaleko centra Olomouce visí mládě čápa za nohu. Měl obavu o jeho zdraví. Hasiči po příjezdu zjistili, že z komína visí jen kus igelitu, čápi byli v pořádku.

Na Prostějovsku byli letos v kurzu hadi– 16. července 2015 a 17. července 2015

Ve dvou případech zasahovali v červenci hasiči na Prostějovsku u „nebezpečných“ hadů. Poprvé vyjeli do Horního Štěpánova. V průběhu jízdy k zásahu se jim ozval velitel místních dobrovolných hasičů, že v obci mají chovatelku hadů. Hasiči tedy do poslední chvíle nevěděli, zda se nejedná o nějaký exotický druh. Po příjezdu však jednotka zjistila, že jde pouze o přerostlou užovku, kterou odchytila a vypustila do volné přírody.

Kvůli strachu z hada přivolala v červenci hasiče obyvatelka Čelechovic na Hané. Had se usídlil buď v základech domu nebo pod dlažbou a nepodařilo se ho vytáhnout. Hasiči proto uvažovali o rozebrání dlažby nebo bourání zdiva. Toho se majitelka zděsila ještě víc než hada, a tak se nakonec rozhodla, že si situaci vyřeší sama. Jak? To už hasiči neví.

Jeden papoušek se svobody vzdal, druhý ne – 12. července 2015 a 19. července 2015

V 28. týdnu letošního roku uletěl majitelům ze Šumperka papoušek. Rozjeli pátrací akci, všude rozvěsili letáčky a v neděli 12. července se jim ozval obyvatel Nového Malína, že tam papoušek poletuje. Majitel zavolal hasiče, kteří přijeli na lesní cestu k vysokému stromu a pokoušeli se papouška chytit. Papoušek reagoval na hlas majitelky a na své jméno, ale vzhledem k tomu, že už byla tma, bál se ze stromu sletět dolů. Hasiči ustavili výškovou techniku a papouška bezpečně sundali dolů.

V druhém případě hasiči tak úspěšní nebyli. V neděli 19. července vyjeli šternberští hasiči k záchraně papouška do obce Bělkovice – Lašťany. Než jednotka přijela na udané místo, papoušek se vznesl a přeletěl jinam. Hasiči zůstali na místě a majitel ho šel hledat. Jak ho našel, zavolal hasičům a ti se znovu přesunuli na udané místo. Ani tentokrát však na ně papoušek nepočkal a znovu odletěl pryč. Hasiči se nakonec s majitelem domluvili, že pojedou na základnu a kdyby potřeboval jejich pomoc, ať se jim ozve. To už však neučinil.

Dramatická několikahodinová záchrana koně měla šťastný konec – 2. srpna 2015

Tři jednotky hasičů vyjeli 2. srpna k záchraně koně, který spadl i s jezdkyní do výkopu hlubokého asi 4 m. V době příjezdu hasičů byla jezdkyně už mimo jámu, vytáhli ji náhodní svědci. Kůň ale ležel na dně jámy, zadníma nohama zabořený v blátě. Velitel zásahu povolal na místo jednotky, které se specializují na práci v závalech. Hasiči si nejprve zajistili podmínky pro bezpečný zásah (zapažili stěny výkopu, zajistili místo proti pádu zeminy v případě bagrování a neustále odčerpávali spodní vodu z výkopu). Spolu s bagristou začali hloubit pokračování výkopu, aby mohli koně snadněji vytáhnout. I přesto, že stěny byly zapaženy, zmítající se kůň je neustále bořil. Hasiči se pokoušeli koně vytáhnout za ohlávku, to se jim však nedařilo. Další pokus spočíval v tom, že hasiči koni nasadili na krk popruh, ale ohlávka a třmeny se při pokusu o jeho vytažení přetrhly. Podvléct popruh pod koněm se nedařilo, protože byl břichem silně přitisknutý v blátě. Hasiči museli rychle jednat, protože po vybagrování další části výkopu, začalo bahno s vodou zaplavovat také přední nohy koně. Nakonec je napadlo, že do výkopu umístí nastavovací žebř, po kterém sleze jeden z nich a pod sedlem prostrčí popruh. Pomocí trámku byl kůň za sedlo nadzvedáván, za hlavu tahán dopředu a pomocí trámků podpírán za zadek, aby nezapadl zpět. Po několika pokusech se koně podařilo dostat ke kraji výkopu, podstrčit mu popruhy pod nohy a pomocí bagru byl vytažen a postaven na nohy. Velmi složitý a náročný čtyřhodinový zásah měl šťastný konec, podle veterináře byl kůň v dobré kondici, pouze lehce zraněn a nemusel být utracen.

Aby vytáhli auto z řeky, pořádně se zapotili – 9. srpna 2015

9. srpna dostali hasiči hlášení, že v Bečvě u obce Grymov je auto. Majitel ho zaparkoval tak dokonale, že auto bylo jednou polovinou ve vodě ve velmi nepřístupném terénu. Auto se do vody dostalo po překonání asi osmi metrového srázu. Hasiči zvažovali několik variant vyproštění, nakonec bylo rozhodnuto o povolání potápěčů a speciální techniky s hydraulickou rukou z Olomouce. Než speciální technika přijela na místo, hasiči museli vykácet pruh náletových dřevin dlouhý asi 20 metrů a široký 10 metrů, aby se technický automobil mohl dostat co nejblíže k místu zásahu. V pětatřiceti stupňovém vedru jim nebylo co závidět. Zásah pak už probíhal hladce, potápěči navázali za střechu automobilu popruhy a hydraulickou rukou vozidlo z řeky vyprostili.

Peněženka skončila v kontejneru – 1. prosince 2015

1. prosince 2015 vytahovali šumperští hasiči peněženku z podzemního kontejneru. Pán ji tam omylem vhodil, a protože až pozdě si uvědomil, co provedl, zavolal na pomoc hasiče. Ti, aby se do kontejneru dostali, museli demontovat vhozovou klapku a pomocí lezecké techniky se slanili dovnitř. V odpadcích peněženku našli a předali ji šťastnému majiteli.

Autoři | Tisková zpráva | Foto hzsol.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.