sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

FOTO: Riziko povodní přetrvává. U Přerova voda zaplavila pět ulic, podjezd i domy

, aktualizováno 15. října 2020, 10:00

Na většině území Moravy, ve Slezsku a na severovýchodě Čech nadále hrozí povodně vyvolané středečním silným deštěm. Nejvyšší povodňový stupeň, označovaný jako stav ohrožení, platil dnes kolem 07:00 na 14 místech. Na dalších 25 měřicích stanicích dosahovala hladina druhého, tedy středního stupně povodňové aktivity. Téměř ve všech případech už ale výška hladiny stagnovala, nebo klesala. Vyplývá to z aktualizované výstražné informace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a z údajů na jeho hydrologickém webu.

V Olomouckém kraji dnes ráno po předchozím vydatném dešti platí třetí povodňový stupeň na třech místech, a to na řece Bečvě v Přerově, Třebůvce v Lošticích na Šumpersku a na Romži v Polkovicích na Přerovsku. Déšť v noci postupně ustal a výška hladina řek už většinou stagnuje nebo i mírně klesá, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Na několika místech stále zasahují hasiči, situace se ale podle mluvčí HZS Olomouc Lucie Balážová v noci zklidnila.

Bečva by měla postupně klesat

Hladina řeky Bečvy v Přerově dnes ráno dosáhla 588 centimetrů, třetí stupeň je vyhlašován při 530 centimetrech. Hladina Bečvy v Přerově dnes ráno kulminuje a v příštích hodinách by už měla klesat. Na Třebůvce v Lošticích přístroje dnes ráno hlásí výšku hladiny 248 centimetrů, třetí stupeň je tam dosažen při 220 centimetrech. Časně ráno hladina Třebůvky klesla o několik centimetrů. Hladina Romže v Kokorách do rána vystoupala až na 301 centimetrů, což je o 40 centimetrů více než je hranice pro vyhlášení třetího stupně. Za poslední hodinu ale klesla o centimetr.

Druhý povodňový stupeň dnes ráno platí na řece Moravě v Olomouci-Nových Sadech, Bečvě v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku a na Olešnici v Kokorách na Přerovsku. V Teplicích a Kokorách už hladina klesá, v Olomouci ještě mírně roste.

V Brodku je zatopený podjezd

„Během noci byla situace celkem klidná. Čerpali jsme sklepy v Přerově, Lošticích a v Žulové. V Moravičanech jsme stavěli protipovodňové hráze," uvedla Balážová. V Brodku u Přerova voda z Olešnice zaplavila pět ulic, takže hasiči tam postavili hráze z pytlů s pískem. Zatopený je v Brodku podjezd ve směru na Prostějov a Citov, který policisté uzavřeli. „Neprůjezdná je i silnice z Dolního do Horního Žlebu a cyklostezka v Moravičanech," dodala Balážová.

Na místě se během noci vystřídalo 15 jednotek hasičů. Hned do 20 rodinných domů vtekla voda. „Lidé ze zasažených domů mohli využít náhradního ubytování, která zajistila obec. Nikdo toho ale nevyužil. Hasiči také evakuovali tři lidi, ti ale využili ubytování v rodině," potvrdila mluvčí Hasiřského záchranného sboru Olomouc Balážová.

Hasiči mají natažené kilometr dlouhé vedení a odčerpávají vodu

„Velkokapacitním čerpadlem odčerpávame vodu ze zatopeného podjezdu, stéká tam z celé obce. Máme natažené kilometr dlouhé vedení. Po opadnutí hladiny odčerpáme vodu ze zasažených domů," dodala následně Baážová a potvrdila, že hasiči zasahují také např. v Liboši, Grygově, Štěpánově či Hlubočkách.

Ve středu hasiči kvůli vydatnému dešti zasahovali u více než 170 událostí, hlavně na Přerovsku. Podle Povodí Moravy se voda rozlévá převážně mimo zastavěná území, na několika místech zaplavila komunikace. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic je stále uzavřena silnice mezi Teplicemi nad Bečvou a obcí Ústí na Přerovsku. Neprůjezdná je také silnice mezi Turovicemi na Přerovsku a Prusinovicemi na Kroměřížsku. Na Olomoucku je zaplavena silnice mezi Štěpánovem a Štarnovem. Kvůli propadlé vozovce je od středy uzavřena silnice ve Staré Červené Vodě na Jesenicku.

Zatímco na Bečvě v Přerově panoval přes noc relativní klid, v Brodku u Přerova se vylila ze břehů Olešnice a zaplavila...

Zveřejnil(a) Televize Přerov dne Středa 14. října 2020

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky řeka, voda, povodně, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.