pátek 26. dubna 2024 Oto

Lidé z Brodku u Přerova pokračují v úklidu po záplavách. Policie pokračuje ve vyšetřování

Lidé z Brodku u Přerova pokračovali i dnes v úklidu následků nedávných záplav. Část městyse na Přerovsku zaplavila ve středu večer voda z říčky Olešnice, dostala se do desítek domů. Zasažených zůstává 70 nemovitostí, řekl starosta Roman Zbožínek (Občané pro Brodek). Kvůli podezření z obecného ohrožení se událostí nadále zabývá služba kriminální policie a vyšetřování, uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

V sobotu se podle starosty vyvážely kontejnery s naplaveninami a zničenými věcmi z domů, a to na hromadu ke sběrnému dvoru. „Dneska technické služby odvážejí čtrnáctikubíkové kontejnery na skládku, dávají to zpátky. Samozřejmě úklid bude pokračovat i zítra (v pondělí), kdy je objednaná technika, bagr s lžící. Budeme muset hromadu u sběrného dvora vytřídit a začít to vozit na skládku,“ uvedl Zbožínek.

Obyvatelé jsou podle něj snad z nejhoršího venku. „Doufám, že v pondělí nám pustí ze skladu krizového štábu v Přerově další vysoušeče. Nějaké jsme dostali, něco jsme objednali komerčně, ale pořád je zasaženo 70 nemovitostí a vysoušečů máme zhruba 30. Uvidíme, co se nám podaří po neděli sehnat, abychom lidem v nadcházejícím chladném počasí pomohli," řekl starosta městyse, ve kterém žije přes 1900 lidí.

Policie prověřuje podezření z obecného ohrožení

Ve čtvrtek policie uvedla, že v souvislosti se zaplavením Brodku u Přerova prověřuje, zda nebyly zanedbány povinnosti vyplývající z provozního řádu stavidla na jezu u mlýna Kaláb na říčce Olešnici. Při vydatných deštích zůstalo podle policistů ve středu večer stavidlo uzavřené, což způsobilo vystoupení říčky z jejího koryta a následné zatopení okolních polí a některých ulic Brodku u Přerova včetně železničního podjezdu na silnici ve směru na Majetín. „Ve věci nadále probíhá prověřování. Zatím nebyla obviněna žádná konkrétní osoba," uvedla Urbánková.

Kvůli povodni zůstává až do odvolání nepitná voda z veřejného vodovodu Záhoří, který ji rozvádí do více než dvaceti obcí na Přerovsku a Kroměřížsku. Zásobování obyvatel pitnou vodou je zajištěno z rozmístěných cisteren k obecním úřadům v Soběchlebech, Všechovicích a Opatovicích na Přerovsku. Do dalších obcí rozvážejí pitnou vodu pojízdné cisterny. „Opatření stále platí," řekl dispečer společnosti Vodovody a kanalizace Přerov. Více informací je k dispozici na webových stránkách podniku.

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky ČR, počasí, záplavy, správa, voda, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.