neděle 5. května 2024 Klaudie

Města v Olomouckém kraji zatím pokračují v přípravě předvánočního programu

Města v Olomouckém kraji zatím navzdory rostoucímu počtu nákaz novým koronavirem a rozsáhlým preventivním opatřením pokračují v přípravách předvánočního kulturního programu a trhů, kterými mají v závěru roku ožít jejich centra. První vánoční stromy se ve městech rozsvítí na konci listopadu, a pokud to vládní nařízení dovolí, tak k nim přibudou i tradiční stánky s punčem a vánočním sortimentem, vyplývá z ankety ČTK.

Vánoční trhy se chystají v Olomouci. „Organizátor vánoční trhy připravuje, sleduje opatření a zohledňuje je. Samotné zahájení vánočních trhů je plánováno na 20. listopadu," řekl dnes mluvčí olomouckých trhů Pavel Vysloužil. Pokud to situace umožní, tak by tedy vánoční trhy v Olomouci podle Vysloužila měly být i letos. "I když třeba v jiné podobě. Týká se to například rozdělení do sektorů či programu," podotkl.

Organizátor nyní řeší případnou změnu kulturního programu pro případ, že i v závěru roku bude platit zákaz zpěvu. „Pokud by trval, tak zajistí pro návštěvníky pouze reprodukovanou hudbu namísto živého koncertu kapely. Jestliže se budou opatření či zákazy dál týkat volnočasových aktivit, nebude například instalováno kluziště, které je jinak součástí vánočních trhů," uvedl.

O vánoční výzdobu obyvatelé Olomouce podle Vysloužila ale rozhodně nepřijdou. „Navíc v té době bude dokončena náročná oprava fasády a věže olomoucké radnice, takže se mohou těšit i na tradiční nasvícení budovy radnice, letos v novém hávu," dodal.

Příprava vánočních trhů pokračuje také v Prostějově a Přerově

„Stále se nevzdáváme," řekla náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS). Kulturními akcemi má centrum Prostějova ožít od 27. listopadu. „Aktuálně vypisujeme výběrové řízení na mobilní kluziště právě od tohoto data. Na stejné datum připravujeme rozsvěcování vánočního stromečku, stejně jako možný provoz stánků," uvedla Sokolová.

Podle Sokolové je však třeba stále myslet na plošného šíření covid-19, kvůli kterému vláda nařídila řadu omezení a další ještě zřejmě přibudou. „Není tudíž v našich silách zaručit, zda se vůbec podaří tradiční akce uskutečnit či zda nebudou probíhat pouze v omezeném počtu. Stejně jako provoz stánků," upozornila.

V plném proudu je příprava vánočních trhů a doprovodného programu v Přerově. „Máme už vybraný strom, který se v polovině listopadu převeze do Přerova. Domlouvají se stánky i program, který možná bude v nějaké okleštěné podobě," řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Dodala, že program bude uzpůsoben aktuálním epidemickým opatřením.

Autoři | Foto Facebook Vánoční trhy Olomouc - oficiální stránky

Štítky zábava, kultura, koronavirus, Vánoce, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.