neděle 12. května 2024 Pankrác

Babiš vyzval Prymulu k rezignaci. Pokud neodstoupí, hodlá ho odvolat

Premiér Andrej Babiš (ANO) požádal ministra zdravotnictví Romana Prymulu (ANO) o rezignaci za návštěvu restaurace v době, kdy musí být kvůli vládním nařízením uzavřené. Pokud tak neučiní, hodlá ho odvolat. S informací přišel na dnešní tiskové konferenci, kterou svolal mimořádně.

Premiér bude o změně ministra zdravotnictví jednat odpoledne s prezidentem Milošem Zemanem. Urychleně hledá náhradu za Prymulu. Není to podle něj jednoduché, ale věří, že nástupce vybere ještě dnes, aby se mohl účastnit pondělního jednání vlády. „Mluvil jsem se dvěma kandidáty, musím to vyřešit do času schůzky s panem prezidentem, protože spěcháme," uvedl. Vyloučil, že by se do funkce mohl vrátit předchozí ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Podle Blesku dorazil Prymula do restaurace Rio´s ve středu před 22:00. Z podniku poté vycházeli další lidé, ministr odešel okolo 23:30. List uvedl, že Prymula si roušku nenasadil nejen při nastupování do auta, kdy mu řidič držel dveře, ale ani poté ve voze.

Prymula byl podle Blesku v restauraci navzdory zákazu. Opozice žádá rezignaci

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) byl ve středu pozdě večer navzdory zákazu v restauraci na pražském Vyšehradě. Uvedl to deník Blesk, který zveřejnil fotografie. V restauraci byli podle serveru ve stejnou dobu i další lidé, včetně...

Faltýnek z podniku vyšel ještě asi o hodinu později, uvedl Blesk. Odjel autem, ale za nějaký čas se znovu vrátil a byl před restaurací s jejím majitelem Raimundem Špundou. Oba muži se bavili, ani jeden z nich neměl nasazenou roušku. Restaurace Rio´s na svém webu uvádí, že je kvůli nařízení vlády momentálně zavřená.

Myslím, že jsme toho tolik neprovedl, řekl Prymula

Prymula s k samotné návštěvě restaurace vyjádřil v pátek ráno v rozhovoru pro týdeník Respekt. Za chybu má to, že neměl roušku, když nasedal po návštěvě restaurace do auta. Myslí, že toho zas tolik neprovedl. Do restaurace nejel za účelem stravování, ale kvůli urgentnímu jednání.

„Jestli si to veřejnost přeje, klidně rezignuji," uvedl ministr Prymula před projevem Babiše. Řekl také, že nevěděl, kde se jednání má konat, a omluvil se za to. Jel podle svých slov na adresu, na kterou byl pozván. O věci ráno hovořil s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a bude s ním o tom jednat znovu. „Jsem připraven nést důsledky," dodal ministr. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka nebo ministra kultury Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD) by měl Prymula rezignovat, stejně tak podle opozice.

„Myslím, že jsem toho zas tolik neprovedl. Předevčírem (ve středu) jsem na ministerstvu seděl do 21:30, pak jsem byl pozván na úřední schůzku vzhledem k tomu, že další den už mělo být omezení pohybu. Na schůzku jsem dorazil někdy kolem půl desáté. Není pravdou, že bych tam vstupoval bez roušky. V autě jsem byl s rouškou a do salonku, kam jsem byl v pozván, jsem přišel s rouškou," řekl Respektu dopoledne Prymula.

Většina účastníků roušky na obličeji neměla, přiznal

Zároveň ale poznamenal, že účastníci většinově po dobu schůzky roušky na obličeji neměli, protože konzumovali nápoje, například kávu. Nechtěl prozradit, kdo kromě Faltýnka se schůzky zúčastnil.

Zatímco předseda poslanců ANO před zákonodárci dnes uvedl, že s Prymulou probíral vládní návrh na působení zahraničních vojenských zdravotníků v Česku, který bude Sněmovna projednávat v úterý, ministr Respektu řekl, že tématem jednání byla mimořádná opatření a také to, co by měl Prymula vylepšit z hlediska komunikace.

Ohodnoť článek

Autoři ,

Štítky Prymula, restaurace, Blesk, odhalení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.