neděle 5. května 2024 Klaudie

Olomoucké koleje: Máme obrovské ekonomické potíže. Pocítí to studenti časem?

Vedení olomouckých vysokoškolských kolejí vyčíslilo zatím ztráty v souvislosti se současnými opatřeními kvůli koronaviru na desítky milionů korun. Dopady mají především na ubytování, výrazný propad však správa pociťuje i kvůli stravovacím službám. Studenti koleje opustili po vládním nařízení v polovině října. Ubytovací smlouvu však zcela ukončilo pouze minimum z nich. Studentům, kteří si chtějí pokoje držet, nabídla správa od listopadu úhradu polovičního nájemného. Někteří to však kritizují.

„Máme také obrovské ekonomické potíže, budeme to za rok počítat ve velkých desítkách milionů korun. Naprosto největší ztrátu máme z kolejí. Nemůžeme totiž snížit stavy, žádná z kolejí není prázdná a uzavřená. Musíme tam tak mít recepční, musíme zajistit úklid a kolej se vytápí," řekl dnes ČTK ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek. Podotkl, že ztráty mohou mít velké dopady i do budoucna kvůli omezeným investicím. „Investice nutně potřebujeme. Pokud nám to zlikviduje na dva roky náš investiční fond, studenti to bohužel pocítí," doplnil.

Počty studentů, kteří se opravdu vystěhovali a ukončili ubytovací smlouvu, jsou velmi nízké

Vláda studentům nařídila vystěhovat se z kolejí v polovině října. Výjimka platí pro studenty, kteří se domů vrátit nemohou, ale i pro mediky a zahraniční studenty. „Počty studentů, kteří se opravdu vystěhovali a ukončili ubytovací smlouvu, jsou velmi nízké, v rámci kolejí jsou to jednotky studentů," doplnil ředitel správy. Drtivá většina smlouvu neukončila, nechali si na pokojích věci a vyčkávají, jak se situace vyvine. „Část z nich uposlechla naší výzvy a odevzdala nám klíče, abychom měli přehled o tom, kolik studentů tady reálně pobývá. Tito studenti budou poté od listopadu platit 50 procent kolejného," doplnil ředitel kolejí. S touto výzvou se správa obrátila nyní i na zbývající studenty.

Studenti protestují proti placení plné sazby za říjen

Postup správy však vyvolal na sociálních sítích kritiku a dlouhé diskuse. Studenti protestují proti placení plné sazby za říjen, ačkoliv se museli z nařízení vlády vystěhovat. Nelíbí se jim ani úhrada poloviny částky od listopadu, tedy zhruba 1500 korun, pokud si chtějí pokoje udržet. Označují to za drahou úschovnu věcí. „Řada studentů se chová sobecky. Chápou, že například jejich rodiče mohou mít v této době ekonomické potíže, ale když se to týká kolejí, nezajímá je to. Jako by koleje nebyl zaměstnavatel, který zaměstnává 200 lidí," uvedl Suchánek. „Máme srovnání se všemi VŠ, vstřícnost Správy kolejí a menz UP je jedna z nejvelkorysejších," doplnil prorektor Petr Bilík.

Olomoucké koleje mají kapacitu zhruba 4550 lůžek. Kapacity byly před zahájením akademického roku naplněny. Pandemie se kolejí dotkla citelně již na jaře, kdy se nemoc prokázala u pěti desítek zahraničních studentů. Izolační lůžka vyčlenily koleje i nyní v druhé vlně pandemie, ale na rozdíl od jara je využily zatím jen pro jednotlivé případy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto wikipedia.org

Štítky ČR, školy, koronavirus, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.