neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Výrobky z mléka ze Zemědělského družstva Senice na Hané znají lidé v celé Evropě, říká jeho předseda Navrátil

PR článek

Jsou to již čtyři roky, co Olomoucká Drbna navštívila předsedu Zemědělského družstva Senice na Hané Jaroslava Navrátila. Regionální podnik, který se zaměřuje jak na živočišnou, tak na rostlinnou výrobu, má na trhu svou neodmyslitelnou pozici. S předsedou zemědělského družstva jsme se pobavili nejen o jeho novinkách, ale také o legendárním obchodním domě Senimo nebo loňské katastrofální sezóně.

Mléko ze Senice na Hané je známé po celé Evropě

Olomoucká Drbna navštívila Zemědělské družstvo Senice na Hané po čtyřech letech. Za tu dobu senické družstvo investovalo značnou částku do modernizace v rostlinné výrobě. „Podnik jsme vybavili novými stroji. Vedle dvou nových tatrovek bylo největší investicí zakoupení řezačky, kterou používáme na sklizeň kukuřice na siláž a na sklizeň vojtěšky. Jedná se o výkonnou řezačku značky John Deer, kterou máme od loňského roku a zvýšení kvality siláží jde jednoznačně poznat. Když se těm kravám dá lepší krmivo, odvděčí se nám vysokou produkcí kvalitního mléka,“ říká předseda družstva Jaroslav Navrátil.

Podle Navrátila dokáží dojnice ze Senice na Hané vyprodukovat okolo 15 tisíc litrů mléka denně. „V družstvu máme postavený kravín pro 530 dojnic. I z hlediska pohody zvířat ale chováme okolo pěti set krav,“ říká. Drtivá většina jejich produkce končí v litovelském podniku Brazzale Moravia, díky kterému pak výrobky ze senického mléka putují do celé Evropy. Zbývajících přibližně 10% mléka pak v Senici sami zpracovávají. Olomoučané si domácí regionální mléko a výrobky z něj mohou koupit v Globusu nebo v obchodním domě Senimo nedaleko hlavního vlakového nádraží.

Senimo, legenda mezi olomouckými supermarkety

Právě v monumentální cihlové stavbě městských jatek z konce 19. století provozuje senické družstvo svůj vlastní supermarket v Olomouci. Když se v roce 1993 Senimo otevíralo, sjížděli se sem zákazníci z širého okolí. Nabízelo totiž řadu moderních novinek, na které lidé nebyli zvyklí. Dnes se nad skenováním čárových kódů nikdo ani nepozastaví. Před více než čtvrt stoletím to ale byla vymoženost, kterou se Senimo chlubilo jako první v kraji.

Senický maloobchod, od kterého je název Senimo odvozen, se stal pro Olomoučany místem, kde s jistotou nakoupí regionální potraviny od místních dodavatelů, kterým vévodí právě družstvo ze Senice na Hané. „Z naší mlékárny zde zákazníci najdou široký výběr produktů. Od čerstvého mléka, přes zakysané výrobky, jogurty až k čerstvým sýrům. Ty si lidé v poslední době dost oblíbili. Děláme je nakrájené na kostičky s různým kořením, česnekem, sušenými rajčaty nebo jen tak přírodní,“ upozorňuje Navrátil na oblíbené sýrové kolekce s názvem Trio, které jsou skvělým doplňkem k popíjení vína nebo piva.

Senimo ale nejsou jen sýry a jogurty z místní mlékárny. Na pultech zde lidé najdou veškerý sortiment, který ZD Senice na Hané vyrábí a pěstuje. Nemůžou chybět vajíčka z drahanovické drůbežárny ani jablka ze sadů ve Vilémově.

Loňská sezóna znamenala pěstitelskou katastrofu

Vilémovské sady zažily v předchozím roce netypickou sezónu. Bohužel ale ve špatném smyslu slova. „V loňském roce nás zasáhly přírodní anomálie. Prvního července postihlo celou plochu sadů silné krupobití, kdy kroupy dosahovaly až velikosti slepičího vejce. Veškeré ovoce tak skončilo naprosto zdevastované. Nenašli jsme jediný plod, který by nebyl kroupou ťuknutý,“ povzdechl si Jaroslav Navrátil, zemědělec tělem i duší. Kroupy zasáhly nejen úrodu jablek, ale také třeba třešně nebo rybíz, který ve vilémovských sadech pěstují.

Druhou katastrofou bylo přemnožení hrabošů. „Proti tomu jsme se nemohli nijak pojistit i s ohledem na blázinec, který panoval mezi veřejností okolo používání přípravku Stutox. Dopadlo to tak, že jsme se chodili dívat na pole, jak nám hraboši sklízí pole. Loňský červenec nám tak každý den zmizely asi dvě procenta úrody, hlavně pšenice,“ vzpomíná Jaroslav Navrátil na pro zemědělce kritický rok 2019 

Letošní sklizeň zemědělcům znepříjemňuje deštivé počasí, které značně protáhlo dokončení podzimních prací. Vrásky jim udělaly také jarní mrazíky, s loňskou pěstitelskou katastrofou se to ale podle Navrátila nedá srovnat. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zd senice na hané, zemědělství, družstvo, mléko, sýry, jablka, sady, vilémov, brazzale moravia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.