úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Opatření opět dopadají i na lázně v kraji. Chystají se na příjem pacientů z nemocnic

Až zhruba na 50 procent klesne podle vedení Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníkách jejich obsazenost kvůli dalším zpřísňujícím opatřením vlády v souvislosti s nákazou covid-19. Ode dneška na základě nového usnesení totiž přestávají přijímat samoplátce. Léčebnou péči budou poskytovat pouze hrazenou ze zdravotního pojištění, řekl v pátek ředitel lázní Roman Provazník. Lázně se také připravují na vyčleňování lůžek pro negativní pacienty z nemocnic.

O dalším zpřísnění opatření proti šíření koronavirové nákazy, která omezí i péči v lázních, rozhodla vláda ve středu. „Dnes jsme analyzovali vydané Usnesení vlády ČR o dalších přijatých krizových opatřeních. Dnešním dnem končíme příjem samoplátců a poskytujeme léčebnou péči pouze hrazenou ze zdravotního pojištění. Ubude nám tak klientů a obsazenost postupně klesne zhruba na 50 procent," řekl ředitel jesenických lázní.

Vedení lázní také počítá s vyčleněním potřebných lůžek pro soběstačné pacienty z nemocnic a uvolnit tak ve zdravotnických zařízení potřebná místa. „Na jednání Svazu léčebných lázní s týmem ministra zdravotnictví bylo dohodnuto, že lázně postupně vyčlení lůžka pro necovidové, lehké a soběstačné pacienty z nemocnic," uvedl Provazník. Lázně podle něj totiž nejsou vybaveny materiálem ani personálem pro klasickou nemocniční péči.

„Nejdříve se mají zaplnit lázně vojenské a ostatní státní zařízení, poté údajně přijdou na řadu lázně soukromé. Na to jsme připraveni a čekáme na pokyn. Postupně můžeme naše zbylé klienty sestěhovávat a uvolňovat tak budovy pro nemocniční pacienty," doplnil Provazník.

Finanční ztráty počítají i ve Velkých Losinách

O využití kapacit lázní pro negativní pacienty z nemocnic jednají na úrovni Svazu léčebných lázní a ministerstva zdravotnictví také zástupci Lázní Velké Losiny, řekl v pátek jejich jednatel Martin Plachý.

Lázně postihla opatření kvůli pandemii koronaviru již na jaře. Například Priessnitzovy léčebné lázně měly od března do května, kdy byly lázně z nařízení vlády úplně či částečně mimo provoz, propad tržeb zhruba 40 milionů korun. Finanční ztráty počítají i ve Velkých Losinách. „Finanční dopady budou velké. Už teď odhadujeme celoroční výpadek tržeb v rámci celé skupin Royal Spa přes 100 milionů korun, v Losinách to bude určitě kolem 50 milionů korun. Zatím jsme ještě zaměstnance nepropouštěli, ale určitě se tomu nevyhneme,“doplnil Martin Plachý. Dodal, že zájem klientů postupně klesal, ale obsazenost v některých jejich lázních byla i na podzim kolem 80 procent

Ohodnoť článek

Autoři | Foto jesenik.org

Štítky ČR, lázně, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.