středa 15. května 2024 Žofie

Vláda by měla dočasně zrušit letákové akce v obchodech, míní Roman Mazák, předseda obchodního Družstva CBA

Vláda by podle předsedy obchodního Družstva CBA CZ Romana Mazáka měla kvůli vysokému počtu nákaz novým koronavirem dočasně zrušit letákové akce v obchodech, pomocí kterých obchodní řetězce lákají zákazníky do svých prodejen. "Senioři totiž kvůli akcím přejíždějí mezi různými prodejnami potravin, a vystavují se tak riziku nákazy. Omezení letáků by bylo mnohem účinnější než uzavření obchodů v neděli," řekl dnes Mazák, podle kterého by obchody měly v neděli zůstat otevřené.

"Za jednu z největších současných chyb vlády u zavádění protiepidemických opatření považujeme skutečnost, že dosud nijak neregulovala, nebo ještě lépe úplně nezrušila, slevové letáky. Na akční nabídky dlouhodobě nejvíce reagují senioři, na čemž se nic nemění ani v současné složité době," uvedl Mazák. Navzdory omezení volného pohybu osob tak podle Mazáka početná část nejzranitelnější skupiny obyvatel v honbě za akčními slevami navštěvuje i několik prodejen potravin denně. "Důvodem je přitom pouze to, že některé zboží je v jednom obchodě prezentované jako levnější než jinde," podotkl Mazák.

Vláda by proto podle Mazáka měla dočasně zrušit letákové akce u prodejen potravin, aby se zejména senioři pohybovali při nákupech v okolí svého bydliště a neriskovali možné nakažení. Družstvo CBA v Česku sdružuje přes 1000 prodejen, hlavně na venkově. "V našich prodejnách tradičního trhu jsme v průběhu koronakrize letáky zásadně omezili, dlouhodobě přitom držíme takovou cenovou politiku, kdy jsou naše ceny i o 40 procent pod úrovní zahraničních řetězců," podotkl Mazák.

Prodejny spadající pod Družstvo CBA přitom podle Mazáka nevyužívají letáky. "Senioři se tak dozví jen o často domnělých akcích v jiných obchodech a ty pak všechny navštíví. Pokud se v tomto směru něco nezmění, jsou jakékoliv proklamace o ochraně nejrizikovějších skupin prakticky zbytečné," míní Mazák. Nesouhlasí s rozhodnutím vlády zakázat nedělní prodej. "V tento den mají prodejny zůstat otevřené, aby se počet návštěvníků co nejvíce rozložil v čase. Takto se vždy den před uzavřením na prodejně hromadí více osob než obvykle," dodal Mazák.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, trh, koronavirus, Družstvo CBA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.