čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

V Česku dnes začíná plošné testování na covid-19 v domovech pro seniory

V Česku začíná ode dneška platit nařízení o plošném testování v domovech pro seniory a dalších zařízeních sociálních služeb. Testy by se u klientů i personálu měly opakovat každých pět dnů. Provádět je budou zdravotníci. První vyšetření by se mělo uskutečnit nejpozději do sedmi dnů, tedy do příští středy.

V Česku přibývá nakažených seniorů. Jejich podíl mezi pacienty s covidem roste. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) průměrný věk nemocných s koronavirem, kteří se dostávají do nemocnic, roste. Zvedl se ze 65 na 70 let. U starších lidí mívá nákaza horší průběh, víc je také obětí. V domovech má infekci odhalit a jejímu šíření bránit plošné testování.

Testování budou provádět zdravotníci z domovů pro seniory

Testy zařízení obvykle ještě nemají. Podle Blatného je dodavatelů víc a testovací materiál by po republice měla distribuovat společnost Avenier, která má síť očkovacích center. Testování budou pak dělat zdravotníci. Odbory a asociace poskytovatelů sociálních služeb poukazují na to, že zdravotnický personál v domovech ale často chybí. Řada pracovníků je v karanténě, na nemocenské či se školáky doma na ošetřovném po uzavření škol. Podle ministra domovy musí testování zajistit. Pokud vlastní zdravotníky nemají, mají využít své smluvní doktory.

Pro každého zaměstnance dva respirátory na pracovní směnu

Pracovníci v domovech by také měli dostat respirátory s označením FFP2. Stát jim pošle ze svých rezerv na měsíc tři miliony kusů. Podělit by se o ně mělo zhruba 90.000 zaměstnanců. Materiál začnou podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) dnes rozvážet hasiči do krajských distribučních center.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Testování, plošné testování, senioři, covid-19, antigenní testy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.