pondělí 29. dubna 2024 Robert

Lidé se baví barevnými kamínky ve veřejném prostoru. Najít je můžete i v Olomouci

Možná už se vám stalo, že jste při procházce městem narazili na odložený pomalovaný kamínek. Ne, nejspíš se nejedná o zapomenutý dětský výtvor, ale o celonárodní zábavu. Zábava spočívá v malování kamínků a jejich umisťování na různá místa tak, aby je mohl najít někdo další. Nálezce kamínek přemístí jinam. Výtvor tak může doputovat třeba na druhý konec republiky či dokonce do zahraničí.

Princip zábavy je jednoduchý, stačí sbírat a přemisťovat pomalované označené kamínky, zapojit se může kdokoliv. Svou účast můžete odstartovat buď nálezem takového kamínku, nebo tvorbou svého vlastního. Jediné, na co nesmíte zapomenout, je sdílet fotku kamínku ve facebookové skupině vytvořené za tímto účelem. K té připíšete místo nálezu a poštovní směrovací číslo, uvedené na druhé straně kamenu. Jeho autor si díky tomu může dohledat jeho polohu. 

Cílem této aktivity je rozvíjení kreativity a rodinná zábava. „Já i moje dcera jsme z toho nadšené. Dnešní odpoledne jsme strávily hledáním putovních kamínků a sbíráním kamínků, na které budeme malovat a roznášet tak radost zase dál. Je to perfektní způsob, jak zabavit kreativně děti. Také se u toho naučí lépe malovat a nebudou pořád sedět u počítače," pochvaluje si zábavu olomoucká maminka v jedné z facebookových skupin. 

Na jedné z facebookových skupin se rodinnými výtvory pochlubila také olomoucká maminka Katka. 

Začněte tvořit

Najděte si ideálně plochý kámen, na který se vám bude dobře malovat. Umyjte ho, usušte a namalujte na něj nesmyvatelnými barvami libovolný obrázek. Z druhé strany nezapomeňte uvést potřebné informace jako název facebookové skupiny Kamínky a vaše PSČ. Putovní kamínek pak už jen stačí nafotit na stránku skupiny a položit při procházce na viditelné a bezpečné místo, kde jej bude moci objevit někdo jiný. 

Zapojit se můžete také do různých výzev, které ve skupině vypisují autoři této zábavy. Během října lidé malovali obrázky ptáků a strašidel. Další výzva bude zveřejněna 11. listopadu. 

Pokud kamínek najdete

Objevený kamínek si vezměte, vyfoťte ho a fotky nahrajte do skupiny spolu s místem nálezu a uvedeným PSČ. Poté ho přemístěte na jiné místo. Pokud putovní kamínek najdete někde v parku, přesuňte ho třeba na náměstí. Odvézt ho ale můžete i do jiného města nebo dokonce do zahraničí. Ve fantazii se meze nekladou. Klidně ho ale můžete jen prohlédnout a nechat tam, kde jste ho našli.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky kamínky, putovní kamínky, zábava, rodina, kreativita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Káťa Novotná

Jen tak pro pořádek, na Facebooku není jen skupina "kamínky", ale i #KAMÍNKOVÁNÍ#, "malujeme kamínky" a mnoho dalších. Dokonce jsem v Olomouci našla kamínek, který putuje přes https://www.kamenuj.cz/

pondělí, 9. listopadu 2020, 10:02

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.