pátek 3. května 2024 Alexej

Odpoledne začne rozvoz antigenních testů v Olomouckém kraji

Odpoledne začne v Olomouckém a Zlínském kraji rozvoz antigenních testů k plošnému testování klientů domovů pro seniory. Distribuce bude odpoledne a vpodvečer postupně zahájena na celém území Česka. To dnes řekl Martin Nesrsta ze společnosti Avenier, která má distribuci testů na starosti. Firma Avenier je předním tuzemským distributorem očkovacích látek do ordinací lékařů. Patří do zdravotnické skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka.

Dva miliony antigenních testů od firmy Abott dnes od časného rána společnost rozvážela do svých distribučních center, které pokrývají celé území ČR. „Současně probíhá intenzivní příprava k jejich expedici a následné dodávce do domovů seniorů a dalších sociálních zařízení. První dodávky napříč celou ČR rozvezeme již dnes odpoledne a další pak v následujících dnech. Celkem budou tyto testovací sady dodány do bezmála tisícovky zařízení," uvedl Nesrsta.

Nařízení o plošném testování v sociálních zařízeních platí v Česku od minulé středy. První vyšetření by se mělo uskutečnit nejpozději do sedmi dnů. Následně se mají testy u klientů i personálu opakovat každých pět dnů. V pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že ve smlouvě dodavatele se zdravotními pojišťovnami se ladí, jak za peníze z veřejného zdravotního pojištění testy právně správně nakoupit. V sobotu na twitteru ministerstva oznámil, že pojišťovny smlouvu o objednávce, odběru a distribuci s Avenierem podepsaly.

Antigenní testy jsou méně spolehlivé než laboratorní testy PCR, poskytují ale rychlejší výsledek. Testovat se jimi bude asi 80.000 až 100.000 klientů a zhruba stejný počet personálu pobytových sociálních služeb. Testovat je mají zdravotníci zaměstnaní v těchto zařízeních nebo jejich nasmlouvaní praktičtí lékaři, někde ale upozorňují na to, že personálu nebude dostatek i kvůli chybějícím pracovníkům, kteří jsou aktuálně nakažení.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) je nákaza ve více než dvou stovkách takových zařízeních. Ke konci října byl potvrzen koronavirus u 4763 pracovníků a klientů uvedených domovů, v září to bylo zhruba u čtvrtiny. Senioři mají při nákaze asi třicetiprocentní riziko, že budou potřebovat péči v nemocnici, mladší lidé asi čtyři procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, sociální, firmy, senioři, testování, Olomoucký, Zlínský, Avenier

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.