úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Pandemie komplikuje i letošní nadílku pro ukrajinské sirotky

Letošní nadílku vánočních dárků pro ukrajinské sirotky, kterou každoročně organizuje Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO), komplikuje pandemie koronaviru. Lidé jsou kvůli zavřeným obchodům odkázáni pouze na nákup přes internet, což bývá problémem například pro tradiční dárce ze starší generace. Z letošního seznamu 363 dětí v projektu s názvem Vánoční balíček zbývá obdarovat ještě sedm desítek z nich. Dárky je potřeba dodat na jednotlivé charity do konce listopadu, řekla dnes koordinátorka projektu Khrystyna Novodvorska.

„Vánoční balíček letos zkomplikovala situace kolem pandemie. Zavřené obchody způsobily menší zájem a zároveň větší komplikace při nakupování. Mezi našimi dárci jsou i starší lidé, pro které je náročné nakupovat na internetu. Právě proto si v současnosti ještě více ceníme lidí, kteří v tak náročných podmínkách myslí na druhé," řekla koordinátorka.

Do letošního seznamu bylo vybráno 363 dětí ze čtyř měst na západní Ukrajině, vánoční balíčky poputují dětem v Bortnykách, Lopatynu, Kolomyji a Ternopilu. Do seznamu je vybírají sociální pracovníci, cílí především na ty z dětských domovů nebo sociálně slabých rodin. Zájemci jej najdou na stránkách www.charitaproukrajinu.cz.

Seznam s jednotlivými dětmi včetně jejich věku, velikosti oblečení či bot a případně i osobními přáními vyvěsili pracovníci ACHO na začátku října. Rozebráno bylo dosud zhruba 300 z nich. „Do akce se zapojují lidé z celé České republiky, ale nejvíc z Olomouckého, Pardubického, Jihomoravského, Jihočeského, Zlínského a Moravskoslezského kraje. Stalo se už zvykem, že děti vybírají farnosti, pěvecké sbory/schóly a také různé kolektivy například z firem, letos to nebyla výjimka. Pro dárce je akce toho druhu také zážitek, který spojuje," doplnila Novodvorska.

Vánoční balíček by měl být v hodnotě okolo 1000 korun a obsahovat by měl pouze nové věci. Lidé sirotkům obvykle posílají oblečení, obuv, hračky a školní potřeby. Někteří posílají i osobní dopis.

ACHO pomáhá na Ukrajině dlouhodobě. Podílela se tam na vybudování několika moštáren, pomohla pořídit traktory či vybavení dílen. Pomáhala zde i v souvislosti s válečným konfliktem. V minulosti zde vybudovala psychosociální centra a do země poslala kamiony s oblečením. Vánoční balíček pořádá podvanácté, dosud obdarovala 3026 dětí. Loni bylo vybráno 381 dětí a charita odvezla na Ukrajinu více než tunu dárků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, sociální, charita, děti, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.