sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

V Bezručových sadech vyrostlo makové pole. Má být připomínkou válečných veteránů

Den válečných veteránů, který celosvětově připadá na 11. listopadu dal za vznik veřejné sbírce, kterou již šestým rokem pořádá nezisková organizace Post Bellum. Sbírka samotná trvá v průběhu celého listopadu. Součástí připomínky mezinárodního dne veteránů jsou i maková pole, která se objeví v různých městech České republiky. Jedno z nich dnes vzniklo i v olomouckých Bezručových sadech u bunkru s podobiznou T.G. Masaryka. Pole bude na místě k vidění, stejně jako sbírka, do konce listopadu.

Každoročně se do sbírky zapojují knihovny, kavárny, prodejny, úřady, muzea, informační centra a další stovky míst. Letos jsou ale zavřená kvůli epidemiologické situaci. Sbírku je ale možné podpořit on-line na webových stránkách www.denveteranu.cz. Za každý příspěvek organizátoři zapíchnou symbolický květ vlčího máku na záhonu v Bezručových sadech v Olomouci. Sbírku lze podpořit také na eshop.pametnaroda.cz koupí tematických předmětů.

Centrum pomoci Paměti národa vzniklo na jaře během jediného hektického týdne a naplnilo dlouhodobý záměr Post Bellum vzpomínky pamětníků nejen zaznamenávat, ale také hrdinům přímo a fyzicky pomáhat. Nabízí cílenou pomoc, telefonicky či písemně, 3500 lidem, kteří svůj životní příběh svěřili Paměti národa. Stovky z nich pomoc využili už při jarní vlně nákazy koronavirem a znovu se na centrum obracejí nyní, kdy se situace opět výrazně zhoršuje. 

Výtěžek sbírky pomůže konkrétním pamětníkům. Díky vybraným pěnezům zajistí Centrum pomoci Paměti národa nákupy potravin, vyzvedávání léků i drobné pochůzky.

„Chceme si navzdory všemu i v letošním roce, který nepřeje veřejným akcím, připomenout lidi, kteří nasazovali svoje zdraví a životy v boji proti totalitním režimům. Právě maková políčka ve městech jsou symbolem naší úcty a vděku těmto statečným osobnostem. Zároveň bychom rádi vyzvali veřejnost, rodiny s dětmi či školy, aby se k nám připojili a zpestřili si domácí izolaci výrobou vlastního kvítku vlčího máku. Je to příležitost, jak například dětem tento svátek představit,“ řekl Mikuláš Kroupa, zakladatel a ředitel Post Bellum.

Díky výtěžku sbírku v ročníku 2019 byly v archivu Paměti národa v posledním roce publikovány vzpomínky například odbojářek Boženy Juroškové a Evy Štanclové. Peníze vybrané za vlčí máky v předchozích letech také umožnily další desítky příběhů pamětníků přeložit do angličtiny, doplnit o archivní materiály či fotografie a připravit tak, aby byly zpřístupněny široké veřejnosti, studentům i badatelům nejen v oblasti historie.

Svá díla pak mohou lidé fyzicky v rámci vycházky přijít „zasadit“ do záhonku ve svém městě, pokud to vládní nařízení dovolí. Zároveň je mohou například sdílet na sociálních sítích a pochlubit se svou dobročinnou aktivitou.

Část peněz ze sbírky u příležitosti Dne válečných veteránů poputuje stejně jako v předchozích letech na dokumentování jejich příběhů a natočení vzpomínek ve veřejně přístupné databázi Paměť národa. Ta v současné době obsahuje tisíce příběhů statečných lidí, mezi nimiž jsou veteráni z válečných front i z domácího a zahraničního odboje, partyzáni, účastníci protikomunistického odboje a další hrdinové, kteří se postavili totalitám 20. století. 

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto

Štítky mák, Bezručovy, sady, sbírka, veteráni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.